Безкоштовний проїзд у ЄС: де ще діють пільги для біженців?

Деякі Європейські країни обмежели або скачували пільги на проїзд у громадському транспорті для українців. Але низка країн ще їх залишила. Яка ситуація з громадським транспортом у різних країнах ЄС читайте тут.

Українці можуть безкоштовно дістатись до Румунії з прикордонного пункту пропуску Паланка. За умови пред'явлення документів, що посвідчують особу та засвідчують в’їзд на територію Румунії, українці можуть отримати безкоштовний "Квиток допомоги Україні". Він дійсний для поїздів 2-го класу Regio та Interregio.
Діє  безкоштовний проїзд для українців у поїздах ZSSK, окрім ІС. Проїзний документ можна отримати в касі або безпосередньо в поїзді, пред’явивши дійсний паспорт, посвідчення особи або інший документ, що підтверджує громадянство України.Правом на безкоштовний квиток можна скористатися у день отримання проїзного документа та впродовж наступних 4 днів. 
В Будапешті проїзд у громадському транспорті безкоштовний до кінця сепрня. Біженці з України можуть безкоштовно пересуватися територією Угорщини можна потягами MÁV-START és a GYSEV з квитками солідарності „Solidarity tickets”. Їх потрібно купувати перед поїздкою в касі – вони недоступні в торгових автоматах або онлайн. Також їх можна придбати в потягах у провідників. "Квитки солідарності" дійсні лише для 2-го класу потягів, на маршруті та в часовий проміжок, який зазначено на них.

Країна скасувала всі можливості безкоштовного проїзду. Проте є окремі пільги у різних містах:

Щецин дозволив українцям безкоштовно користуватись громадським транспортом до 30 вересня. В Торуні можна оформити місячний проїзний з поміткою UKR

У Познані за 1 злотий можна купити соціальний проїзний у пунктах обслуговування клієнтів ZTM строком дії 30 днів. Для цього потрібно отримати Познанську електронну агломераційну картку PEKA.

Французька залізнична компанія SNCF надає одну безкоштовну подорож на своїх поїздах по Франції та до інших європейських пунктів призначення. Для цього, на вокзалі, потрібно підійти до пункту продажу квитків. Щоб отримати квиток, необхідно пред'явити на вокзалі один із перелічених документів: - паспорт або посвідчення особи, видані в Україні- чинну посвідку на проживання для неукраїнців, які тікають від війни- українську карту іноземного резидента в УкраїніТака можливість також надається і для отримання квитка для повернення в Україну.

У Вільнюсі українці, які виїхали з країни через війну, можуть безкоштовно користуватися міським громадським транспортом. Потрібно лише пред’явити контролерам документ, що засвідчує особу. Таким правом можуть скористатися також іноземці, які легально проживали в Україні, але покинули країну через війну та прибули до Вільнюса.

Українські біженці мають можливість безкоштовно подорожувати потягами Trenitalia протягом щонайбільше 5 днів із моменту в'їзду до Італії, щоб дістатися свого місця призначення. Це стосується міжміських та регіональних сполучень.

Безкоштовно можна пересуватися Португальською залізницею  CP – Comboios de Portugal. Безкоштовний проїзд діє у міжрегіональних, регіональних та міських поїздах 2-го класу. Щоб скористатися можливістю безкоштовного проїзду, в касах чи у потязі потрібно пред'явити паспорт, ідентифікаційний документ громадянина України чи підтвердження про місце проживання.
Безкоштовний проїзд для українських біженців у громадському транспорті Праги доступний лише в перші 5 днів після прибуття до країни. Далі можна  придбати пільговий проїзний: на місяць – 165 крон, це приблизно 209 гривень. На квартал – 444 крони, 563 гривні .