Будапешт - Київ. 1100 кілометрів. Дорога додому на власному досвіді

Угорщина - країна, яка межує з Україною. Сотні тисяч наших громадян перетинали кордон цієї країни, і через неї поверталися назад. В цьому матеріалі розповідаємо, як безпечно повернутися в Україну.

Угорщина - країна, яка межує з Україною. Дуже багато наших співгромадян, з початку повномасштабної війни перетинали кордон саме з Угорщиною. Хтось прямував далі, адже з Будапешту можна купити квитки на літак чи потяг до будь-якої іншої країни ЄС, а хтось залишився тут. Я автор цієї статті та редактор HelpUradio обрада другий варіант. Тож, давайте знайомитись, мене звати Альона. І в цьому матеріалі я хочу розповісти Вам про свою поїздку додому.  А саме про маршрут Будапешт-Київ-Будапешт. Тут ви знайдете відповіді на свої питання: як поїхати на авто чи потягом? скільки коштує квиток на потяг? або скільки доведеться викласти за бензин? які документи потрібні? І що можна ввозити з собою?

Будапешт - Київ, Їдемо на авто

Копіювати посилання

Я вибрала їхати на авто. Тому що кінцева точка - м. Ірпінь. А це передмістя Києва. Авто дає більшу мобільність, тому мій вибір саме такий. Але порож в 1100 кілометрів не проста, тим паче в Україні діє комендантська година з 23.00 до 05.00. Тому іздити в цей час не рекомендують. 

Тож, найперше - давайте розберемося з маршрутом. Я їхала через прикордонний пункт пропуску Лужанка - Берегшурань. Від Будапешту це 270 кілометрів. З міста ви виїжджаєте відразу на автобан. Проте користування ним платне. Тому потрібно за декілька днів купити “матрицю”. Вартість на тиждень 300 гривень,  на місяць - 550.  . Я обрала другий варіант. Адже якщо ваша поїздка на більше, ніж 7 днів дорогою назад, перед заїздом на автобан, знову доведеться купувати віньєтку. І ціна вийде  більшою. Тому, рекомендуємо відразу купити на місяць. 

З середньою швидкістю  у 100 км/год, доїхати до кордону можливо за дві  з половиною години. Далі - кордон.

Звичайно, час, що ви проведете на кордоні залежить від черги. Переді мною було 9 машин, тому кордон я пройшла за годину. Однак, на угорському кордоні, обов’язково, разом з паспортом дайте прикордоннику і карту тимчасового захисту. Адже, як пояснив мені офіцер, безвізові дні в тих, хто заїхав на територію ЄС, після - 24 лютого вже закінчилися. Тому, щоб без проблем заїхати назад на територію країни ЄС, при виїзді треба пред’явити документ, що дозволяє вам проживати на території Євросоюзу.

Що можна ввозити в Україну?

Копіювати посилання

Тепер трохи митних правил. Якщо ви перетинаєте кордон на машині, то ввезти дозволяється товарів на суму еквівалентом в 500 євро, при загальній вазі - 50 кг. У цю категорію включають подарунки, сувеніри і т.д. На територію України дозволено також ввозити без сплати мита предмети особистого користування. До предметів особистого користування входять: продукти особистої гігієни та індивідуальні косметичні засоби, білизна, одяг, взуття, фотоапаратура, і аксесуари до неї, диктофон, телефон, комп'ютер, дорогоцінності зі слідами використання, дитяча та інвалідна коляски, спортивне спорядження, музичні інструменти, телевізор, калькулятор, 100 мл парфумів або 0,5 л води. 

Чесно, ніхто не зверне уваги, якщо у вас не маленька пляшка води, а на приклад, півтора літрова. Але якщо ви везете з собою багато нових речей з бірками і на велику суму, то до Вас вже можуть виникнути питання. 

Зупинка на ночівлю

Копіювати посилання

А ми їдемо далі. Відразу за пунктом пропуску - прикордонне місто Берегове. Там можна зупинитися на обід або ж пізній сніданок. І продовжити свій шлях, а до Києва майже 900 кілометрів. 

На півшляху, я вирішила зупинитися на ночівлю, у містечку Буськ на Львівщині. Готель знайшла просто на google maps, відразу над трасою.  Ціна за ніч - 500 гривень. Але прайс різний - від 400 грн/доба і вище. Тож обрати можна на будь-який смак та гаманець. Вирішили зупинитися там, адже наступний готель був аж в Дубно за 160 кілометрів. Я розуміла, що втомилася і краще зупинятися там. 

Наступного ранку, я виїхала о 6 годині, відразу після кінця комендантської години. Дуже рекомендую виїзжати саме зранку, адже дороги ще поки не загружені. І ось через декілька годин - кінцева зупинка Київ. Давайте трохи підсумуємо. Дорога зайняла майже два дні. За бензин довелося викласти трохи більше 4 тис.грн.. в одну сторону.  

Київ-Будапешт, повертаємося в Угорщину на авто

Копіювати посилання

Прийшов час їхати назад до Будапешту. Знову таки я зупинилася на ночівлю і наступного дня поїхала на кордон. Цього разу чергу була довша. Тому чекати довелося близько двох годин. Звичайно прикордонники перевіряють ваші чемодани, сумки, авто. Від сили це займе 20 хвилин, звичайно, якщо не везете нічого забороненого.

І знову таки, на перевірку давайте паспорт з карткою тимчасового захисту. 

На бензин також вийде десь чотири тисячі гривень.Ну і звичайно поради, від HelpUradio - заправте   повний бак бензину в Україні, перед кордоном. Так ви зекономити. Адже літр бензину в Україні коштує - 55 грн., в Угорщині вже доведеться викласти - 68 гривень за один літр. 

Що можна ввозити на територію Угорщини?

Копіювати посилання

І зараз саме час згадати про митні правила. Отже, що і в якій кількості,  можна ввозити на територію ЄС.Щодо тютюнових виробів, то 40 штук  сигарет, або  20  папірос (поштучно вагою не більше 3 грамів), або 10  сигар, або 50 грам тютюну. Зверніть увагу на слово АБО. Тобто щось одне з цього списку, а не все одразу. Є обмеження і по алкоголю. Спокійно можна брати з собою 1 літр на людину міцного алкоголю (горілка, коньяк і т.д.). 4  літри виноградного вина, 16 літрів пива, 2 літри середньої міцності алкогольних напоїв (міцність менша 22,3 %).Щодо ліків, то перевозити ліки дозволено, якщо це не вказує на їх комерційне використання, але на всі ліки, окрім стандартного набору, необхідно мати рецепт продубльований англійською мовою.

Будапешт - Київ на потязі

Копіювати посилання

Альтернатива авто - потяг. Отже, якщо ви прямуєте з Будапешту в Україну, то найкраще купити квитки з вокзалу Келеті. Є декілька варіантів маршрути: прикордонний пункт Угорщини з Україною - Загонь, квиток коштуватиме приблизно 600-700 гривень, або ж купити квитки відразу квитки до Мукачева чи Ужгорода, але ціна буде більшою - до 2500 тисяч гривень. А вже від цих міст взяти квитки до Києва чи будь-якого іншого українського міста. Наприклад квиток з Ужгорода до Києва обійдеться від 400 гривень за місце у плацкарті, від 700 за купе і від 1600 за місце у люксі. До Харкова квитки коштують приблизно так само. Також є прямий потяг Відень (Австрія) з зупинкою у Будапешті. Однак квитки вартують від 3000 тисяч гривень, а купити їх - важко. Тому бронювати потрібно - завчасно, на нашому досвіді за декілька місяців.

Квиток солідарності

Копіювати посилання

Квиток солідарності діє угорською залізницею. Однак не на всі маршрути. Наприклад з Будапешту до Захоні чи до Мукачево квиток солідарності взяти - не можна. Доведеться платити повну ціну. А от з Захоні до Будапешту вже буде квиток солідарності, сплатити потрібно лише за місце близько 120 гривень. Тобто, білет зі знижкою доступний лише на напрямки "з України".

Тож, обирайте зручний для себе маршрут та користуйтеся порадами від HelpUradio. Адже ці поради з нашого власного досвіду.