Чехія. Умови для українців

Статус тимчасового захисту,  фінансова допомога та медичне страхування. Які умови для українців у Чехії - читайте тут. 

Статус тимчасового захисту

Копіювати посилання

В країні дають статус тимчасового захисту на 1 рік, починаючи з 3 березня. Якщо ситуація в Україні не зміниться, статус автоматично продовжується на 6 місяців. Передбачено, що статус може продовжуватись максимум двічі. Він дає можливість жити на території Чехії, доступ до ринку праці та медичного обслуговування. Однак, термін реєстрації після прибуття до країни становить три дні. Для реєстрації приїжджим треба звернутися до Поліції у справах іноземців (Cizinecká policie). Туди слід звертатися і при зміні місця проживання протягом 3 днів.

Фінансова допомога

Копіювати посилання

Українці можуть одержати фінансову допомогу від держави у розмірі 5 тис. крон - це 6 тис. грн. У червні Сенат Чехії скасував виплату гуманітарної допомоги тим переселенцям, хто безкоштовно отримує від держави безкоштовне житло, харчування та засоби гігієни.

Медична допомога

Копіювати посилання

З 25 липня українські біженці в Чехії більше не зможуть користуватися безкоштовним медичним страхуванням, яке надавала держава в рамках тимчасового захисту. Впродовж 8 днів після закінчення терміну державної страховки українці повинні повідомити колишню страхову компанію про те, ким покриватиметься їх медичне страхування надалі. Однак є певні категорії осіб, яким Чеська держава, як і раніше, продовжить оплачувати страховку: дітям до 18 років та літнім людям віком від 65 років, біженцям з інвалідністю, безробітним, зареєстрованим на біржі праці, студентам, батькам з дитиною до 7 років або з двома та більше дітьми до 15 років, а також в інших випадках.

Чи можна українцям виїжджати за межі Чехії

Копіювати посилання

Можна без обмежень їздити до країн Шенгену та України. Для цього у паспорті має стояти штамп чи візова наклейка з кількістю в'їздів "00".