Чи можна отримати тимчасовий захист в декількох країнах ЄС?

Тимчасовий захист – це спеціальний механізм прихистку в країнах ЄС, який було активовано щодо українців, що втікають від війни. Директива ЄС. 

На відміну від статусу міжнародного захисту, тимчасовий захист передбачає більш спрощену і швидку процедуру отримання дозволу на перебування в ЄС аж до 3 років і моментальний доступ до основних прав одразу після отримання цього дозволу – можливість працевлаштування, отримання медичної допомоги, соціальних виплат тощо.

90 днів безвізу

Копіювати посилання

Українці можуть легально перебувати на території Євросоюзу 90 дів, згідно безвізового режиму. По закінченню цього терміну, українські громадяни, що рятуються від війни мають право оформити статус тимчасового захисту в будь-якій країні ЄС. Також, вам не потрібно оформлювати захист відразу при перетині кордону, якщо ви ще не визначились з країною або прямуєте до свого пункту призначення транзитом, через інші країни.  Наприклад, громадянин України може заїхати в ЄС через Польщу, однак податися на тимчасовий захист і отримати відповідний дозвіл на перебування у Німеччині. В такому випадку у Польщі або у будь-якій іншій країні в’їзду ви будете перебувати також легально і без подачі на тимчасовий захист, так як між Україною і ЄС діє безвізовий режим на  90 днів для громадян з біометричним паспортом. Навіть у разі відсутності біометричного паспорту, заїхати в ЄС все ще дозволяють за внутрішніми документами, що посвідчують особу.

ЄС - гарантує тимчасовий захист в одній із країн

Копіювати посилання

Тож, чи можна отримати тимчасовий захист в декількох країнах ЄС одночасно? Причин на це може бути декілька – хтось поспішив отримати дозвіл в одній країні і потім вирішив переїхати до іншої, а хтось просто хоче отримати соціальні виплати від декількох країн. Однак принцип такого прихистку передбачає отримання дозволу на перебування і прав, що він надає - тільки в одній країні. Єврокомісія з цього приводу пише: “громадяни України, як подорожуючі згідно безвізового режиму, мають право вільно пересуватися в межах Європейського Союзу після в’їзду на його територію протягом 90 днів”. На цій основі ви можете вибрати державу-член, у якій ви хочете користуватися правами на тимчасовий захист, і приєднатися до своєї родини та друзів у державі-члені, де вони перебувають. Після того, як держава-член надала вам тимчасовий захист, ви все ще маєте право подорожувати в межах Європейського Союзу до 90 днів протягом 180-денного періоду, але користатися правами, отриманими від тимчасового захисту, ви зможете лише в державі-члені, який надав вам дозвіл на проживання. Однак інша держава-член, на індивідуальній основі, також може видати вам інший дозвіл на проживання. Директива про тимчасовий захист діє у всіх країнах-членах ЄС. Отже, Євросоюз  гарантує - надання тимчасового захисту в одній з країн-членів на вибір українців. 

“Другий” тимчасовий захист

Копіювати посилання

Проте ЄС і не забороняє надання тимчасового захисту громадянам України в другий раз, якщо в одній з країн-членів Євросоюзу його вже було надано. І не дивно, адже ЄС цього заборонити не може.

Адже, тимчасовий захист є дозволом на перебування, яке видає кожна окрема країна, а не Європейський Союз. Це значить, що рішення про надання «другого» тимчасового захисту залишається за країною, до якої ви звернетесь. Як сказано в заяві Єврокомісії,  це може відбуватись на індивідуальній основі. Тому, якщо ви вже отримали тимчасовий захист в одній з країн ЄС і бажаєте ще раз отримати його в іншій  зверніться  до посольств країни, в яку прямуєте, у країні вашого перебування. Наприклад, якщо ви отримали тимчасовий захист у Польщі, але хочете отримати ще і в Італії  – зверніться в Посольство Італії у Польщі за роз’ясненням. У випадку відмови, ви все ще зможете поїхати в ту ж умовну Італію , але матимете право на перебування впродовж 90 днів в рамках безвізу і не зможете претендувати на права, передбачені тимчасовим захистом.