Чи можна відновити PESEL у Польщі, після його втрати?

Чи можна відновити PESEL UKR та виплати для українців у Польщі, читайте тут.

Понад 80 тисяч українців втратили виплати,  через тривалий виїзд з Польщі, тобто через порушення умов перебування в країні. Як відомо, одноразовий виїзд терміном понад 30 днів скасовує статус тимчасового захисту у Польщі та всі оформлені виплати.

Чи можна відновити PESEL?

Копіювати посилання

PESEL можна відновити. Для цього необхідно з'явитися в ужонд міста, в яке ви приїхали та пояснити ситуацію. Потім  подати запит на оновлення статусу. А подальші дії такі самі, як і при першому отриманні PESEL. Зараз невідомо, чи можна оновити статус кілька разів, але такою можливістю можна точно скористатися один раз.

Крім того, відновивши PESEL, ви автоматично отримуєте статус легального перебування. Він дозволить вам перебувати на території Польщі не 90 днів, а 18 місяців. Також зі статусом можна розраховувати на безкоштовну медичну допомогу.

У яких випадках можна втратити виплату?

Копіювати посилання

Фінансова допомога в Польщі призначена тільки для людей, які проживають у цій країні. Тому, якщо людина виїжджає з Польщі на строк не більше ніж 30 днів, але робить це постійно, проводячи більше часу в Україні, цю допомогу вона може втратити. Виплати будуть нараховувати, але потім скажуть повернути їх назад. Якщо ж не повернути кошти - то поки незрозумілі наслідки. Адже, ситуація нова. Ймовірно, людей, які порушили правила та не повернули виплачені кошти, можуть не пустити до Польщі.

Як залишитись у Польщі після 18 місяців ?

Копіювати посилання

Для того, щоб продовжити своє перебування в цій країні, необхідно отримати “Карту побиту”. Однак наразі немає можливості для запису, оскільки записатися на зустріч для подання документів можна лише через 9 місяців після в'їзду на територію Польщі. Поки що ці 9 місяців для українців ще не пройшли.  Однак варто враховувати й те, що на зустріч для оформлення “Карти побиту” потрібно чекати ще 2,5 місяця, а після - ще кілька місяців на очікування самої карти. Як і коли люди зможуть отримати “Карту побиту”, стане зрозуміло наприкінці листопада або на початку грудня.

Хто не зможе отримувати виплати?

Копіювати посилання

Виплати за програмою "500+" та "Сімейний опікунський капітал" (RKO) не зможуть отримувати громадяни, які виїхали з Польщі більш ніж на 30 днів.Прикордонна служба Польщі розуміє, на який термін людина залишила країну і як часто вона це робить. Тому якщо біженці залишають Польщу більш ніж на місяць, влада перестає нараховувати їм грошову допомогу.