Cтатуси і права українців в Туреччині

Які статуси і права наші громадяни можуть отримати в Туреччині для легального перебування.

Туреччина увійшла в топ-10 країн з прийому українських біженців

Копіювати посилання

Туреччина увійшла в топ-10 країн з прийому українських біженців. І не дивно, адже історично ця країна завжди була близькою для наших громадян, чимало українців мають там родичів, друзів, знайомих.

Однак так як Туреччина не є членом ЄС і не надає українцям статусу тимчасового захисту, біженцям з нашої країни досить складно розібратися зі статусами і правами, які наші громадяни можуть отримати в Туреччині для легального перебування. У вільному доступі інформація щодо захисту українців в Туреччині також дуже сплутана. Давайте розбиратись разом.

 

Ми поспілкувались з нашими громодянами, які вже встигли звернутися до Міграційної служби Туреччини в цій ситуації. Тому розповім, як все діє на практиці зараз і наполегливо закликаю уточнювати інформацію напряму в Міграційної служби Туреччини.

Гаряча лінія Міграційної служби: 157 з турецького номера.

 

Отже, наразі українці, які виїхали до Туреччини у зв'язку з війною, можуть отримати три види статусів: туристична посвідка на проживання або туристичний ВНЖ, гуманітарна посвідка на проживання  або гуманітарний ВНЖ і статус міжнародного захисту.

Туристична посвідка на проживання.

 

Це найбільш звичний і зрозумілий формат довгострокового перебування у Туреччині. Нагадаємо, що за безвізовим режимом українці можуть лишатися в Туреччині до 90 днів. Для тих, хто планує залишитися надовше міграційна служба Туреччини видає туристичні посвідки на проживання терміном до 1 року, але для українців почали видавати навіть на 2 роки.

 

Окрім дозволу на перебування до 2 років, туристична посвідка дає право на:

- лікування в місцевих лікарнях по страховці (страховка купується окремо);

- можливість купити автомобіль і отримати місцеве водійське посвідчення;

-оформити кредит та іпотеку;

- навчати дитину в державній школі;

- безкоштовно вивчати англійську або турецьку мову;

- відкривати підприємство.