До дому без документів

Процедура повернення громадянина в Україну без закордонного паспорта та інших документів

Посвідчення особи для повернення в Україну

Копіювати посилання

Якщо у громадянина України, який виїхав за кордон після початку війни, закінчився рядок дії закордонного паспорта , то його потрібно звернутися до консульської дипломатичної установи або до посольства України в країні перебування. Необхідно подати заяву про подовження строки дії закордонного паспорта.

28 лютого 2022 року уряд України ухвалив постанову № 170 «Деякі питання внесення інформації до паспорта громадянина України для виїзду за кордон». На її основі можна звертатися з такими питаннями, надавши відповідні документи та заяву. Таку саму процедуру передбачено й щодо закордонних паспортів дітей.

 

Процедура повернення в Україну для громадян, які виїхали за кордон, втративши документи, дещо інше: вони або могли надати тільки внутрішній паспорт, або взагалі в`їхати без документів. У такому випадку потрібно звернутися до посольства або консульства України в державі перебування й отримати закордонний паспорт. Хоча, наскільки відомо, у багатьох дипломатичних установах України за кордоном зараз відсутня можливість виготовляти паспорти для виїзду. Лише в кількох відновлено прийом документів для виготовлення нових біометричних паспортів

Про таку можливість заявлено в ГКУ в Стамбулі, консульському відділі посольства України в Республіці Кіпр, посольствах України в Чорногорії та Данії. Але строки виготовлення та доставки закордонних паспортів можуть бути збільшені, як порівняти з довоєнними. В інших країнах особа, яка звернеться зі схожими питаннями, має можливість отримати посвідчення особи для повернення в Україну. Цей документ, який посвідчує особу підтверджує, визнає громадянство України й дає право на в'їзд в Україну. З цим документом можна без проблем працювати на території нашої країни, те саме застосовуються й діти.

Якщо, наприклад, чоловік перетнув кордон України з Польщею за внутрішнім паспортом і йому не поставили позначку про перетин державного кордону в паспорті, то зараз із будь-яких причин виникає питання про законність такого перетину та перебування громадянина на території іноземної держави, то необхідно зв' язатися з представниками української дипломатичної установи. У посольстві чи консульстві необхідно повідомити, коли особа перетинала кордон – у будь-якому випадку це питання має розв’язувати дипломатів України в країні перебування такої особи. Вона має надати допомогу в отриманні документального підтвердження законності в’їзду на територію іншої країни після 24 лютого 2022 року.

Варто зазначити, що штамп про в'їзд у внутрішньому паспорті громадянина України ставитися тільки за бажанням особи. Представники Держприкордонслужби (ДПСУ) можуть поставити позначку, якщо їх про це попросити.