До уваги водіїв у Польщі

До уваги водів

Копіювати посилання

Втратити водійське посвідчення можна не тільки за керування транспортним засобом в стані алкогольного сп'яніння, а й через надто часті порушення ПДР, надмірну кількість людей в салоні і не тільки.

 

Перевищення швидкості в забудованих районах на 50 км/год

 

Перевищення швидкості - це правопорушення, за яке в Польщі найчастіше відбирають посвідчення водія. Незалежно від того, спіймають його правоохоронці, чи правопорушення буде зафіксоване радаром, водій перекваліфікується в пішохода на 3 місяці. Якщо за цей час він знову сяде за кермо, покарання подовжать ще на 3 місяці. Якщо ж впіймають ще раз, це коштуватиме повного позбавлення водійського посвідчення. Щоб повернути його, доведеться заново складати екзамен. 

 

Але до цього правила є винятки. Наприклад, за перевищення швидкості під час перевезення особи, життя чи здоров'я якої було під загрозою, водійське посвідчення не заберуть. Тільки в цьому випадку необхідно довести це. 

 

Перевезення більшої кількості пасажирів, ніж дозволено 

 

У техпаспорті транспортного засобу зазначається максимальна кількість людей, яку можна перевозити транспортним засобом. Раніше за перевезення більшої кількості осіб водія могли оштрафувати на 100 злотих. Крім того, він отримував 1 штрафний бал за кожного понаднормового пасажира. Однак з 2021 року за перевезення 3-х та більше осіб понад норми у легковому автомобілі або вантажівці можна втратити посвідчення водія на 3 місяці. 

 

Таке саме покарання очікує і водіїв бусів, які перевозитимуть на 6 пасажирів більше, ніж дозволено.

Втеча з місця ДТП

Копіювати посилання

Учасники ДТП в першу чергу зобов'язані надати допомогу постраждалим і не можуть залишати місце інциденту. За втечу можна позбутися водійського посвідчення на термін до 3-х років! Єдиним винятком, коли можна залишити місце аварії, є необхідність викликати допомогу. Наприклад, коли потрібно зателефонувати до екстреної служби з найближчого можливого пункту. Але після цього все одно необхідно повернутися на місце.

Водіїв, які стали винуватцями ДТП у стані алкогольного сп’яніння чи під впливом наркотичних речовин, та втекли з місця події, чекає суворіше покарання. У цьому випадку застосовується довічна заборона керування автомобілем.