Допомога українцям у різних країнах

Від початку повномасштабного вторгнення  Росії в Україну мільйони українців стали біженцями та виїхали за кордон. Багато країн відкрили свої обійми для українців, однак зараз соціальні умови починають змінюватися. Що саме читайте далі. 

Країна  прийняла найбільшу кількість біженців з України. З 1 липня уряд Польщі скасовує фінансову допомогу біженцям з України. Однак є певні винятки. Нове правило не поширюватиметься на окремі категорії людей. Надалі претендувати на соціальні виплати можуть: багатодітні сім'ї, вагітні жінки та люди з інвалідністю.

У країні вважають, що 4 місяці було достатньо, щоб адаптуватися і почати шукати собі роботу. При цьому, зберігаються виплати на кожну дитину до 18 років по 500 злотих на місяць. Щоб отримати цю допомогу, потрібно мати: номер PESEL, банківський рахунок, польский номер телефону.

З 1 червня Німеччина збільшила розмір виплат для українців, які втекли від війни, до 449 євро. Однак тепер люди, які отримали статус тимчасового захисту, повинні записатися у Джобцентр - це центр зайнятості, де їм пропонують роботу. Саме цей орган і виплачуватиме допомогу з непрацездатності.

Також передбачений підвищений розмір соціальної допомоги особам, що її потребують, а саме:

  • Вагітні жінки, починаючи з 13 тижня вагітності – плюс 17% від стандартного розміру допомоги.

  • Люди з обмеженими можливостями, що можуть працювати, – плюс 35% від стандартного розміру допомоги.

  • Особи, що потребують дорогої дієти відповідно до медичних показань, – відповідно до запиту.

Також можуть бути нараховані додаткові кошти для батьків-одинаків залежно від додаткових потреб, кількості та віку дітей.

Українці мають право піти на мовні курси – це прирівнюється до роботи, але пропускати їх не можна. 

Пенсіонери, від 67 років  і надалі отримуватимуть соціальну допомогу у соціальних службах при міських адміністраціях чи громадах.

Варто зазначити, що при реєстрації у Джобцентрі українці підписують згоду перевірки своїх банківських і податкових даних. І, якщо виявиться, що людина отримувала соцвиплати і при цьому мала доходи в Україні, допомогу змусять повернути.

Українці, що мають у  Швейцарії статус-захист "S", отримують виплату $1600 щомісяця на одну людину.

Українці мають право на працевлаштування, яким вже активно користуються. Адже варто врахувати, що Швейцарія – одна із найдорожчих країн світу, тож на соціальні виплати далеко не розженешся.

Біженці з України можуть отримувати виплати, розміром 5000 крон протягом 5 місяців, однак на допомогу потрібно подаватися щомісяця. До літа у більшості міст українці мали безплатний проїзд у транспорті, але зараз у більшості міст  це скасовують. А з  липня соціальне житло стає платним.

Особи, які виїхали з України в Молдову, протягом кількох місяців можуть отримати грошову допомогу, розміром 2200 молдавських лей - це 3630 гривень, на одну людину. Тобто отримати цю суму може кожен член родини окремо.Проте перевага надається особам та їхнім сім'ям, що підпадають під вразливі категорії населення.

Лише одноразова  допомога, розміром 250 євро на людину, і картка на їжу на 115 євро. Волонтери допомагають з поселенням у гуртожитки чи сім'ї. Громадський і залізничний транспорт по країні безкоштовний.