Естонія. Умови для українців

Центри допомоги, статус тимчасового захисту, соціальна та медична допомога. Умови для українців, які рятуються від війни в Естонії. 

Центри прийому

Копіювати посилання

У центрах прийому надається перша допомога людям, які втекли від війни в Україні. Центри пропонують консультації, першу медичну допомогу, при необхідності надяють одяг, придемти гігієни та інше.Також, безкоштовне розміщення в самих центрах, або соціальному житлі.

Адреси: 

  • Таллін,  Lastekodu 46, Tallinn. Цілодобово
  • Тарту. Riia 179a, Tartu. Цілодобово 
  • Пярну. Pikk 18, Pärnu. Цілодобово 
  • Йихви.  Viru 5a, Jõhvi. Цілодобово 
  • Нарва, Peetri plats 3. З 8.00 до 22.00

Тимчасовий захист

Копіювати посилання

Надається на 1 рік, з можливістю подовження. Запросити тимчасовий захист можна у пунктах обслуговування Департаменту поліції та прикордонної охорони (PPA). Перед тим, як вирушити до РРА, забронюйте час на сайті broneering.politsei.ee. Візьміть із собою паспорт, посвідку на проживання, свідоцтво про народження, підійде також будь-який інший документ, що підтверджує сімейний стан, наприклад, свідоцтво про шлюб.

В департаменті соціального страхування, вам допоможуть з пошуком житла. Але лише на короткий термін. Вас можуть поселити до приймаючої родини. Або ж в державне чи соціальне житло. А тут треба бути готовим до таких варіантів, як гуртожики чи будинки соціального піклування.  Також, майте на увазі, що день в день, житло Вам не нададуть. Треба чекати. З приводу житла, також можна звернутися і до Естонської ради біженців.

Соціальна допомога

Копіювати посилання

Українці, які отримали тимчасовий захист, мають право на ті самі пільги та надбавки, що й резиденти Естонії. Перш ніж подавати заяву на допомогу, вам потрібно запросити тимчасовий захист, отримати посвідку на проживання та естонський особистий ідентифікаційний код в Департаменті поліції та прикордонної охорони. Тоді ви можете, подавати документи на сімейні компенсації для сімей з дітьми, а також, допомогу для пенсіонерів. Крім того, ви можете подати заявку на виплату прожиткового мінімуму, а також продовольчу допомогу від місцевого самоврядування, якщо це необхідно.

Аби подати прохання про допомогу, зберіть необхідні документи: 

  • довідку про надання тимчасового захисту

  • паспорт, або інший документ, що посвідчує особу і за яким ви реєструвалися

  • банківський рахунок. Його потрібно відкрити до клопотання про допомогу

Медична допомога

Копіювати посилання

Українцям, що рятуються від війнигарантується невідкладна медична та невідкладна стоматологічна допомога, тестування та вакцинація на COVID-19, виписування рецептів. Також, ви можете претендувати на загальну перевірку стану здоров'я. Ця процедура, найкоротший шлях до естонської системи охорони здоров’я, освіти, системи соціального забезпечення та ринку праці. Мета загальної перевірки стану здоров’я – отримати уявлення про стан Вашого здоров’я, щоб забезпечити Вам якісну та солідарну медичну допомогу, як і всім іншим жителям Естонії. Загальна перевірка стану здоров’я включає бесіду, медичний огляд, перевірку щодо  інфекційних захворювань та обстеження. Результати перевірки стану здоров’я документуються в захищеній інформаційній системі охорони здоров’я, в якій зберігаються медичні дані та результати обстежень.  Якщо Вам видане естонське посвідчення особи, Ви можете бачити цю інформацію також самі. На підставі цієї перевірки  Ви отримаєте у разі потреби довідку про стан здоров’я, необхідну для працевлаштування на певні посади. Дітям потрібна довідка про стан здоров’я, щоб продовжити навчання в естонській системі освіти.

Консультації щодо питань здоров’я можна отримати англійською та російською мовами за номером консультації сімейного лікаря 1220  або +372 634 6630. У разі потреби Вас скерують до екстренної допомоги за номером 112.