Евакуація до ЄС: Що потрібно взяти з собою

Після масштабного вторгення росії багатьом українцям довелось поїхати з міст і сіл, які опинилися в зоні бойових дій. Хтось вже знайшов притулок, а хтось тільки збирається їхати. Зібрали для вас поради, які зроблять евакуацію простішою. Як зібратися? Що взяти з собою та максимально зберегти сили і ресурси?

Зручний одяг та взуття

Копіювати посилання

Одягайтесь і взувайтесь зручно. Будьте готові, що на вокзалах і в чергах доведеться провести багато часу. Тому одяг та взуття мають бути комфортними і створювати вам зайві труднощі.

Документи та техніка

Копіювати посилання

Візьміть з собоювсі важливі документи:  паспорти, водійські посвідчення, свідоцтво про шлюб, документи про освіту та на дітей. Також, маленька порада, візьміть з собою документи на нерухомість. Якщо будинок буде пошкоджено, відновити документи займе дуже багато часу.

Щодо техніки, то варто брати неважку та необхідну техніку — те, що буде потрібно для звʼязку та роботи. Коли ви зможете повернутися або придбати нову — невідомо. Зарядіть павербанк і візьміть необхідні зарядні пристрої.

Вода, їжа та ліка

Копіювати посилання

Спакуйте собі пляшку води 1,5 літру у пластику, легку і поживну їжу. Старайтеся не брати консерви чи те, що швидко псується або має додаткову вагу через тару. Візьміть мінімум змінного одягу, багато не треба — хоча б штани, кофту та футболку, шкарпетки, спідню білизну. Головне — усього по мінімуму. Не намагайтеся врятувати якомога більше своїх речей, головне — ваше життя та здоровʼя. Не беріть ніяких важких чи габаритних предметів. Дитячі візочки, автокрісла, особливо за кордоном, у великій кількості знаходять волонтери.

Також візьміть із собою запас ліків проти хронічних хвороб хоча б на кілька тижнів і на випадок гострих станів, якщо в дорозі стане погано. Добре мати якесь заспокійливе. . Також трохи приналежностей для гігієни — вологі та сухі серветки, антисептик.

Не везіть готівку у гривнях. Поміняти її дуже важко.  Гривні за кордоном в обмінниках ніхто не бере, лише декілька банків на країну, здебільшого державних, та й приймають крупні купюри від 100 гривень. , Найвигідніше — покласти на картку та розраховуватися в Європі карткою. Тим паче, деякі українські банки тимчасово скасували комісію за конвертацію. Якщо у вас є валютна картка, краще перерахувати гроші на неї — так ви убезпечите свої гроші ще й від зміни курсу. 

Бережіть ресурси - їжу, воду та заряд телефона. Необовʼязково постійно гортати стрічки новин і месенджерів. Від того, що ви знатимете всі події в Україні, легше не стане. До того ж звʼязок вам може знадобитися в екстреній ситуації.

І пам'ятайте у будь-якій екстримальний ситуації зберігатйе спокій та майте чіткий план дій.