Франція. Умови для біженців з України

6 місяці - термін легального перебування для українців у Франції. Найкоротший з усіх країн Європи. Проте, в країні надають житло та фінансову допомогу.

За п’ять  місяці повномасштабної війни Франція прийняла понад  сто тисяч українських переселенців. Уряд намагається інтегрувати новоприбулих  та  допомагає громадянам України з поселенням, а також гарантує надання повноцінної медичної допомоги.

Як легально залишитися у Франції?

Копіювати посилання
  • Тимчасовий захист на 6 місяців -  дає право проживати на території країни, доступ до ринку праці та медпослуг.
  • 90 днів по безвізу. Для тих, хто не хочу оформлювати тимчасовий захист. Аби продовжити термін перебування, можна подати документи на тимчасовий дозвіл на перебування у Франції. Для цього треба звернутися до префектури за місцем проживання.
  • Зі статусом тимчасового захисту українці  можуть звернутися до префектури з проханням про безкоштовне розміщення. Житло надається щонайменше на три місяці.  Також рекомендується зв'язатися з місцевими відділеннями групи Action Logement, яка займається соціальною підтримкою та може допомогти придбати меблі та техніку для житла.

Фінансова допомога

Копіювати посилання

У французькому офісі з імміграції та інтеграції  українці можуть отримати карту ADA, через яку організовано виплату фінансової допомоги у розмірі 6,8 євро на день на людину. Або 14, 4 євро, якщо держава не надала житло.

Медична допомога

Копіювати посилання

З тимчасовим захистом, українці мають доступ до безкоштовної медичної допомоги. Важливо знати, що медичне страхування покриває не лише консультації з профільними лікарями та лікування, а й низку інших послуг, зокрема лабораторні аналізи, стоматологію, послуги акушерки під час вагітності. У більшості випадків медстрахування також покриває придбання окулярів для зору, зубних протезів, слухових апаратів та інших медичних приладів.

Отримувачі тимчасового захисту мають повний доступ до національного ринку праці нарівні з місцевими жителями.

Копіювати посилання

Діти до 18 років отримують доступ до національної системи освіти. Відвідування школи є обов'язковим у країні. І зараховуються до шкіл на рівні з французькими дітьми. Також, можна влаштувати дитину безкоштовно в державні дитячі садки та ясла.У державних яслах можна розмістити дітей віком до трьох років.