Гарна новина для українців в Угорщини

Відтепер більше не буде соціальної несправедливості між угорськими та українськими робітниками у виплаті лікарняних

Відтепер більше не буде соціальної несправедливості між угорськими та українськими робітниками у виплаті лікарняних. Раніше через законодавчий недолік, українці з ВНЖ чи біо паспортом могли отримувати лише 15 днів лікарняного в році від роботодавця. А інші гроші, які має виплачувати після 15 днів держава, не отримували, так як законом для такої виплати вимагається постійна прописка а не тимчасова, як біла картонка в українців.

 Ці питання цікавило дуже багато людей, і так це дійсно  було несправедливо, але з законом не посперечаєшся.

Але відтепер постановою уряду 246/2022 було прийнято наступне: вважати зареєстроване міграційною службою місце перебування українця його ПОСТІЙНОЮ ПРОПИСКОЮ. А це значить, що відтепер українці, які мають активну страхову картку і ВНЖ чи тимчасовий захист, можуть отримувати повні лікарняні виплати на рівні з угорцями. Тобто 15 днів в році від роботодавців, а далі від держави до одужання. Звичайно не потрібно цим зловживати і забувати, що видають нашим громадянам робочі ВНЖ, під зобов"язання приносити користь економіці, а не вижимати з неї гроші. Будь-який роботодавець не зобов'язаний оплачувати ваше проживання, якщо ваші проблеми зі здоров'ям затягуються.. А при надзвичайному стані має і важелі для звільнення навіть під час лікарняного.

Ця постанова поки що експериментально вийшла з ремаркою, що діятиме вона до того часу поки діятиме постанова про надзвичайний стан у зв'язку з гуманітарною катастрофою пов"язаною з війною в Україні. Як кажуть "щось краще ніж нічого", тому давайте надіятись що і після війни, ці норми рівності в соціальному обслуговуванні збережуться.

Бажаю всім міцного здоров"я і щоб цією постановою ніколи не довелось користуватись .