Homes for Ukraine – програма для українців у Британії

Легальне перебування протягом трьох років, право на роботу, доступ до медицину, деякі соціальні виплати та навчання для дітей.  Податися на програму можуть українці і їх родичі. 

Головна умова – наявність спонсора, який готовий прийняти вас в країні.  Спонсором може бути як родичі, що вже проживають в Британії і мають відповідні документи, людина, яку ви вже знаєте і яка готова надати вам житло, так і незнайома вам людина. Сам уряд країни ніяк не зв'язує українців з британцями, готовими виступити спонсора. Тому зараз функцію з'єднання шукачів притулку з господарями виконують волонтерські організації. На урядовому порталі є лише посилання для самих спонсорів, які можуть заявити про своє бажання прихистити вас. Проте ці заявки уряд перекидає на ті самі волонтерські організації, які вже шукають спонсорам гостей-українців. Тобто уряд може отримати заявку від господаря, але ніяк не зв'яже його з вами. Тоді як задача знайти спонсора є обов'язковою - без згадування конкретного спонсора у візовій заявці вам просто не видадуть візи. Для спонсорів, яких ви вже знаєте і які готові прихистити вас, нічого на урядовому сайті окремо від вашої візової форми заповнювати не потрібно. Достатньо заповнити разом з вами вашу візову форму, вказавши всі ваші і свої контакти. На одну особу подається одна заявка.  Всі спонсори повинні будуть пройти перевірку урядових уповноважених осіб, в т.ч. показати будинок на предмет відповідності нормам безпеки і здатності вмістити вас і вашу сім'ю.Якщо у вас нема знайомого спонсора: подайте заявку на волонтерському сайті Reset або Usp.uk вони допоможуть вам знайти спонсора. Після цього вам прийде лист із підтвердженням, що спонсор був успішно підібраний. Разом зі спонсором приступайте до заповнення заявки на візу.

Продовжуємо говорити про візу в Британію. Отже Заявка подається онлайн. Радимо заповнювати її разом зі спонсором. Пам'ятайте, що якщо на сайті ви не проявлятимете активність впродовж 25 хв, то вас автоматично виб'є із системи. Тому краще підготувати всі документи, скани заздалегідь. Якщо у вас є дійсний біометричний закордонний паспорт або прострочений із печаткою про його продовження, вам достатньо заповнити візову форму онлайн. Вам не потрібно явитися у візовий центр для подачі біометричних даних. При заповненні форми вам потрібно буде додати копію сторінки паспорта, де є фотографія. Якщо ви подаєтесь з продовженим паспортом, прикріпити потрібно буде копію сторінки, де видно печатку про продовження строку паспорта. Також потрібно буде прикріпити копії документів, що засвідчують особу вашого спонсора. Це можуть бути: британський або ірландський паспорт або ірландська паспортна картка, біометричний дозвіл на проживання або карта про проживання Якщо у вас нема біометричного закордонного паспорта, ви можете заповнити цю саму форму, вказавши, що у вас нема дійсного біометричного паспорта. Після заповнення заявки вам потрібно буде з'явитися у візовий центр для здачі біометрії.  Там у вас візьмуть фото та відбитки пальців. Дітям до 5 років також потрібно бути присутніми, їх сфотографують. Наразі візовий центр в Україні закритий. Тобто здати біометрію, ви можете лише за в візовому центрі однієї з країн Європи. Також потрібно буде вказати адресу вашого спонсора. Після обробки вашої заявки, вам надійде офіційний дозвільний лист (permission letter) з підтвердженням вашого права подорожувати у Велику Британію. Цей лист буде по суті візою, який потрібно буде показати прикордонникам, при посадці на літак тощо. До отримання дозвільного листа до Британії  їхати не слід. 

Після прибуття до Британії у вас буде 6 місяців, для того, щоб продовжити дозвіл на проживання до 3 років. Для цього потрібно буде заповнити форму. Не обов'язково це робити одразу після приїзду, але обов'язково оформити новий документ на проживання до закінчення перших 6 місяців вашого перебування в новій країні.