Як отримати безкоштовну медичну допомогу в Польщі?

Українці, які прибули у Польщу піся 24 лютого, мають право на безоплатну медичну допомогу. Це право надається всім громадянам України, від неповнолітніх дітей до людей похилого віку. 

Аби отримати безкоштовну медичну допомогу, зверніться до Державної лікарні за місцем вашої реєстрації. 

При собі потрібно мати закордонний паспорт, де є відмітка з датою перетину кордону. Якщо ви проходили кордон з іншим документом, то візьміть з собою документ про посвідчення особи та документ, що підтверджує дату перетину кордону.  

Крім того, українці, які мають намір залишитися в Польщі на певний період, можуть отримати PESEL.  Він надає доступ до послуг сфери охорони здоров’я на постійній основі, до соціальної допомоги тощо.

Безкоштовна медицина

Копіювати посилання

Польща надала українцям безоплатний доступ до медичної допомоги на всіх рівнях.  

Серед них і базова медична допомога. До неї входять візити до сімейних лікарів, амбулаторна допомога, діагностика за направленням лікаря, стоматологічні послуги та лікування в стаціонарі.  Знайти медичний заклад можна за телефоном безоплатної цілодобової гарячої лінії - 800 190 590. 

Консультант гарячої лінії допоможе визначити Вам, яка саме медична допомога потрібна. Також, надасть адресу і номер телефону закладу, де цю допомогу можна отримати. 

Крім того, якщо пацієнту з України знадобилася медична допомога в нічний час та у вихідні, то в Польщі працює спеціальна телеплатформа першого контакту за номером 800 137 200. 

Українці можуть проконсультуватися та отримати медичну допомогу в онкологів, гінекологів, психіатрів, стоматологів або лікарів, які лікують хвороби, що передаються статевим шляхом, — без направлення сімейного лікаря. На прийом до цих спеціалістів, ви можете записатися самостійно. 

Невідкладна медична допомога

Копіювати посилання

Якщо медична допомога потрібна негайно, українці можуть звернутися до швидкої. Однак, лікарі приїдуть, лише коли є загроза життю та здоров'ю. 

Якщо пацієнт може дістатися до амбулаторії самостійно, то в Польщі працюють спеціальні заклади первинної ланки, які приймають цілодобово.  

Переважна більшість польських лікарів не володіють англійською мовою, тому українцям потрібно спробувати знайти людину, яка зможе перекладати.

У Польщі працює також система реімбурсації ліків, аналог українських «Доступних ліків». Це означає, що пацієнти можуть отримати в аптеках ліки безоплатно або з доплатою