Як влаштувати дитину до школи в Польщі

Правила запису українських дітей-біженців до школи в Польщі.Українська школа в Польщі

Як записати українських дітей-біженців до школи

Копіювати посилання

Зважаючи на невизначену зупинку із форматом навчання з 1 вересня, батьки школярів не тільки не поспішають повернутися в Україну з-за кордону, а й навпаки — переїздять в Європу заради офлайнової форми навчання дітей.

Українські діти, які знайшли притулок за кордоном, згідно із законами європейських країн повинні навчатися в школі.

Діти, які вийшли після 24 лютого з батьками з України до Польщі та легалізували своє перебування на підставі спецзакону, мають право відвідувати школу на таких же умовах, як і польські.

Записати дитину до школи в Польщі лише:

  • батьки

  • законні опікуни дитини, яка особа, яка судом довірено піклування про дитину.

  • учні, яким виповнилося 18 років, також можуть самостійно вступати до старшої школи.

Рішення про прийом дитини ухвалює директор, але початкова школа в районі, де живе дитина, повинна її прийняти. Інші початкові та середні школи приймають дітей за наявність вільних місць. Місцева адміністрація може відправити дитину до іншого закладу на своїй території.

Навчання дітей і молоді у віці 7-18 років у державних школах безкоштовне. Незнання дитиною польської мови не є перешкодою для прийняття до школи.

А учням, які не знають польської мови, пропонують спеціальні підготовчі класи, де вони вивчають державну мову шість годин на тиждень протягом 24 місяців. Учням та їхнім батькам також надають психолого-педагогічну допомогу у зв'язку з міграційним досвідом.

Загалом Польща прийняла рекордну кількість українських школярів. Самі поляки не можуть підрахувати кількість дітей-біженців. Вважається, що ця цифра в межах 400-600 тисяч дітей.

Водночас українські діти стали для польської системи навчання величезною проблемою. Але минулий академічний рік 2021-22 польські школи розпочали з 13 тисячами вакансій вчителів. 

незалежно того, навчальні системи України та Польщі дуже різні. Наші діти йдуть у Польщу на рік у менший клас. Обирають переважно інтеграційні класи, або польські, де вчитель працює зі спеціальним помічником. Є також певне незадоволення серед батьків, що загальний рівень знань у класі падає через те, що вчитель має додатково пояснювати українським дітям матеріал.

Також великою проблемою для українських старшокласників є матура — єдиний випускний іспит, до якого традиційно готуються 2-3 роки. Якщо дитина приєдналася до 10 чи 11 класу, їй буде неможливо скласти випробування, якщо в ній немає ні відповідної підготовки, ні знань мови.

Українська школа в Польщі

Копіювати посилання

Хорошим варіантом є можливість віддати дитину до однієї з трьох українських шкіл у Польщі — у Вроцлаві, Кракові та Варшаві. За словами президента фонду «Незламна Україна», школа повністю українська — з українськими вчителями, програмою навчання, стандартами, лише з додатковим вивченням польської мови.

Діти тут вчаться безкоштовно. Також підтримує безкоштовні обіди, канцелярію, наплічники та планшети, фінансово доповнює фонд ЮНІСЕФ ООН.