Як влаштувати дитину в яслі в країнах ЄС

Умови прийому дітей до ясел в різних країнах ЄС

Біженці з України можуть влаштувати дітей до 3 років в ясельні групи. 

Українські родини можуть користуватися доглядом у яслах на тих самих умовах, що й польські. Вони також мають право на пільги, передбачені для польських дітей, такі як доплата 400 злотих на ясла для першої та єдиної дитини.

Безкоштовні - лише ясла державного типу, тобто ті, якими опікується держава. Вони працюють з 7 до 19. Не можна залишати дитину, більше, ніж на 9 годин. Приватні - платні. 

Повний список ясел є на офіційному інформаційному порталі Empatia. Обравши воєводство, повіт та гміну можна знайти повний список всіх установ у своєму місті. Та подивитися, ясла державні чи приватні, тобто потрібно за них платити чи ні. 

Ясла є при дитячих садочках. А також центрах денного розвитку. Відвідувати можуть діти до 3 років.     

Батьки мають звернутися,  до відділу соціального захисту молоді у місті чи головному місті муніципалітету та подати там заяву на отримання довідки. Цей сертифікат має різні назви, іноді його називають ваучером. Потім ви можете використати цей ваучер, щоб відвідати різні дитячі центри поблизу вашого дому та зареєструвати свою дитину. Корисно,  пояснити вашу конкретну ситуацію керівнику дитячого садка та підкреслити, наскільки важливо для вас якомога швидше почати відвідувати дитячий сад. Крім того, бажано взяти з собою когось, хто володіє німецькою мовою, як для подачі заявки, так і для реєстрації. Форми заяв майже завжди німецькою мовою, а керівники дитячих закладів рідко розмовляють російською чи українською.

В Угорщині, безкоштовно приймають діток державні ясла.  Віком від 20 тижнів до 3 років. Однак є одна умова, в місцеву районну адміністрацію, матір повинна надати довідку про вихід на роботу та копію свідоцтво про народження дитини.

Ясельні групи є при частині державних дитячих садочках. Аби дізнатися про вільні місця, потрібно звернутися до місцевої районної адміністрації та написати заяву.

Державних ясел в Чехії немає. Лише приватні, вартість від 300 євро на місяць. Безкоштовні лише - дитячі садочки, туди дітей беруть з 3 років. Для запису в дитячий садок необхідно надати підтвердження ідентифікації особи дитини і законного опікуна. Віза також може служити підтвердженням особи.

У Словаччині ясла не є частиною  освітньої системи  або соціальної допомоги. Лише частина закладів  знаходиться під управлінням муніципалітетів, решта є приватними. У державних яслях розмір щомісячного внеску починається від 200 євро, у приватних від 300. Для дітей з України - безкоштовно, якщо в закладі є вільні місця.

В яслі приймають діток від 2 місяців.  Державні - безкоштовні для українських біженців.  Для того, щоб записатися потрібно звернутися до мерії міста, в якому ви проживаєте. Приватні обійдуться від 300 євро на місяць.