Як знайти житло у Бельгії: безплатні варіанти

У Бельгії можна жити як у соціальному житлі, так і в сім'ях чи орендувати помешкання самостійно. Щоб знайти житло, можна скористатися сайтами з пошуку житла чи попросити його при реєстрації.

Варіанти безкоштовного житла

Копіювати посилання

Щоб знайти житло в Бельгії, можна скористатися сайтами з пошуку житла чи попросити його при реєстрації.

Якщо вам потрібне житло, слід сказати про це під час реєстрації у центрі в Брюсселі. Важливо розуміти, що процес пошуку житла відбувається одразу на місці. Ви не можете вибирати або відмовлятися від житла, яке вам знайшли. Інакше доведеться шукати житло самостійно. Після того, як ви отримаєте станете більш незалежними, зможете переїхати та зареєструвати нову адресу у своїй комуні. Крім того, після реєстрації до вас прийде поліцейський, щоб перевірити, чи живете ви за вказаною адресою. Прийти можуть без попередження.

 

Варіанти безкоштовного житла – різні. Можна жити з сім‘єю чи у "Community Centre" – будинках, де спільна кухня, але в кожного окрема кімната. Окремих квартир чи домівок дуже мало. Бельгійці можуть надати "будиночок на літо", але це обмежена пропозиція. 

Щодо тривалості безкоштовного проживання: є бельгійці, які погодилися поселити у своє помешкання українців на один місяць, а є варіанти тільки до двох місяців. Якщо ви реєструєтеся офіційно, через державні структури Бельгії, то у разі  проблем з людьми, які надають житло, можна звернутися до бельгійської влади і вам допоможуть змінити помешкання. 

Крім того, ви можете опинитися в спільному центрі для біженців.Там можна отримати:

  • медичну допомогу;

  • триразове харчування;

  • 8 євро на тиждень на кишенькові витрати.

  • Якщо сім’я з дітьми, дають окрему кімнату. Якщо людина самотня, житиме в кімнатах по 4-5 людей. В таборі може бути від 30 до 300 людей різних національностей. На території табору для біженців потрібно дотримуватися правил: ви повинні бути присутні в центрі. Якщо вас не буде 30 днів втратите право перебувати в центрі.