Канада: Поради для українців.

 Канада, як і багато інших країн відкрила сво двері, для українців, які рятуються від війни. Для цього розробили спеціальну програму екстреного переїзду, тобто українці можуть отримати візу за спрощеною процедурою.

Крім того,  розробили системe фінансової підтримки, спрощений доступ до працевлаштувння, при отриманні візи, відразу отримуєте дозвіл на роботу. А також, оступ до медицини та освіти. Отже, якщо Ви розглядаєте Канаду, як країну для отримання тимчасового притулку, на що варто звернути увагу? 

Правила в’їзду

Копіювати посилання

Перш ніж розпочати подорож до Канади, українець має отримати дозвіл на в’їзд. В країні розроблена спеціальна програма під назвою «Канадсько-український дозвіл на екстрені поїздки (Canada-Ukraine authorization for emergency travel – CUAET)». Згідно неї ви можете жити в країні до трьох років. В рамках програми видають 2 види віз: безкоштовна гостьова віза або відкритий дозвіл на роботу. 

Дозвіл на роботу оформляють при отриманні дозволу на в’їзд. Для цього при заповненні заявки необхідно поставити «так» біля питання «Чи бажаєте Ви подати заяву на отримання відкритого дозволу на роботу?». Також його можна отримати після прибуття. 

Подавати заяву можуть громадяни України та члени їх сімей: чоловік, дружина, діти. Термін розгляду заяви на CUAET у середньому становить 14 днів. Заява подається лише онлайн та є безкоштовною для українців. 

Особливості подання заявки

Копіювати посилання

Заяву не можна подати особисто у посольстві Канади чи візовому центрі. Для того, щоб подати заявку на дитину до 18 років необхідно надати дозвіл від матері/батька, які не подорожують з дитиною або документ про повну опіку над дитиною. 

Бувають випадки, що перед оформленням дозволу на в’їзд Вас можуть попросити надати додаткову інформацію – біометричні дані (відбитки пальців та фото). Тоді Ви отримаєте лист на електронну адресу з інструкціями. Якщо Ваша заявка була схвалена без запиту на біометричні дані, Ви також отримаєте відповідний лист, який міститиме інформацію про подальші дії. 

Українці, які прибувають у Канаду за програмою CUAET звільняються від обов’язкової вакцинації проти COVID-19 для в’їзду, однак у разі відсутності сертифіката необхідно буде пройти тестування чи дотриматись карантинних заходів.  

На програму CUAET можуть подаватись не лише українці, які проживають за межами Канади, а й ті, хто наразі перебувають в країні.

Станом на 14 вересня у рамках програми CUAET заявку на отримання дозволу на в’їзд подали 559 552 українці, візи вже отримали 251 922 людини.   

Програма CUAET розрахована на українців, які переїдуть до Канади тимчасово, а потім, коли стане безпечно, повернуться на Батьківщину. CUAET – це не біженство, адже в Канаді статус біженця можна отримати лише за умови, що людина на Батьківщині відчуває дискримінацію за політичною, релігійною, статевою чи расовою ознаками та існує загроза її життю. Вищезазначені причини ретельно перевіряються, а в деяких випадках статус можуть надати лише після рекомендації ООН. Тому багато експертів радять одразу оформлювати CUAET.

Безкоштовний авіапереліт до Канади

Копіювати посилання

Українці можуть отримати право на безкоштовний авіапереліт до Канади. Програма працює за підтримки фонду Ukraine2Canda Travel Fund. Організація видає авіаквитки у порядку живої черги кожні два тижні. Чартерні рейси вилітають з різних країн Європи – Польща, Угорщина, Німеччина, Словаччина, Австрія. Заявку потрібно подавати заздалегідь, адже черга може сягати до декількох місяців.

Перше  - Вам потрібно обрати провінцію для проживання. При виборі провінції для переїзду радимо Вам брати до уваги рівень життя, вартість оренди житла, середню заробітну плату та погодні умови. Не варто оминати маленькі міста, адже вартість життя у невеликому місті значно менша, ніж у мегаполісі. Для пошуку безкоштовного тимчасового житла відвідайте сайти Ukrainetakeshelter та Icanhelp, де я багато оголошень від канадців, які отові надати житло українцям.

У Канаді майже третина сімей орендують житло. Більшість оголошень розміщено в Інтернеті. При виборі житла для постійного проживання звертайте увагу на район мешкання, наявність поблизу магазинів, школи, рівень розвитку громадського транспорту.  

 

Фінансова допомога

Копіювати посилання

Зараз в Канаді діє одноразова допомога для українців. А саме 3 тис. 3 000 канадських доларів на дорослого та 1,5 тис. канадських доларів на дитину до 17 років.

Де шукати роботу?

Копіювати посилання

Коли Ви переїдете до Канади, Вам необхідно буде знайти роботу, для того, щоб забезпечувати себе та Вашу родину. Відкритий дозвіл на роботу дозволяє Вам працювати практично на будь-якого роботодавця в Канаді.  В Канаді є безкотовний урядовий сайт з пошуку роботи - JobBank. Саме тут зареєстровані роботодавці, які бажають запропонувати роботу українцям. Також тут можна створити власне резюме і можливо робота знайде Вас сама.

Діти, які разом з батьками прибули до Канади за програмою CUAET мають право на безкоштовне навчання у державних школах країни. В залежності від регіону проживання дітей можна записатись в англійську чи французьку школи. Також працюють школи з поглибленим вивченням мов, де одночасно викладають і англійську, і французьку. Приватні школи не фінансуються державою, тому діти там здобувають освіту за кошти батьків.  У початкову школу діти йдуть у 4 роки, у середню в 14-15 років. Завершують навчання у 18 років.

Для того, щоб отримувати медичну допомогу в Канаді необхідно оформити медичну картку у провінції, де Ви мешкаєте. В рамках програми Вам буде наданий доступ до первинної медичної допомоги – відвідування лікарів і інших медичних працівників та стаціонарне лікування.