Керування автотранспортом в Німеччині

Правила страхування автомобіля та термін дії водійського посвідчення.

Страхування автомобіля

Копіювати посилання

У Німеччині заборонено керувати автомобілем без страхового покриття. У перші тижні війни в Україні, коли прибула перша хвиля біженців, німецькі страхові компанії відреагували миттєво і знайшли механізм покриття витрат, пов'язаних з можливими наслідками аварій за участі незастрахованих українських авто. Однак термін дії тимчасового механізму сплив 31 травня, відтоді всі транспортні засоби з українськими номерами мають бути застраховані у Німеччині. Звичайні страхові поліси автоцивілки поширюються лише на автомобілі на німецьких номерних знаках. Тому для українців низка компаній запропонувала спеціальні тарифи, які називаються  (поліс прикордонного страхування). Такий поліс діє на території всіх країн ЄС, уточнює федеральне міністерство транспорту Німеччини, а також в 0 до 30 євро на місяць. Водночас, найдешевші тарифи подекуди мають довгий термін дії - наприклад, 120 євро за рік. Тому якщо ви не плануєте залишатись у Німеччині так довго, доведеться, можливо, купувати відносно дорожчий поліс на коротший термін. Наприклад, за 90 євро на три місяці.

Якщо ви маєте дійсну "Зелену картку" (міжнародну картку автострахування), оформлену українською страховою компанією, і можете пред'явити за вимогою відповідний поліс, німецький поліс прикордонного страхування вам не потрібен. Немає потреби у додатковому страхуванні і в тому разі, якщо ви вже придбали поліс прикордонного страхування, наприклад, у Польщі, термін дії та покриття якого поширюється на територію Німеччини.

Термін дії водійського посвідчення

Копіювати посилання

Українське посвідчення водія дійсне у Німеччині протягом півроку з моменту переїзду. Водночас, щодо того, як рахується цей термін, не завжди поширюється зрозуміла інформація. Згідно з роз'ясненнями, зокрема, земельної влади Берліна, шість місяців рахується для українців "з моменту реєстрації у Німеччині основного місця проживання".  Утім, зокрема, у пам'ятці влади німецької столиці йдеться і про винятки: "Якщо завідомо відомо, що ви зберігатимете Ваше місце проживання у Німеччині не довше 12 місяців, то ви можете (платно) подати заявку на продовження терміну дії водійського посвідчення у відомстві з питань реєстрації транспортних засобів. Відповідні документи про ваше перебування мають додаватися".