Литва. Умови для українців

Статус тимчасового захисту, соціальна допомога, робота та навчання для дітей. Які умови для українців у Литві? Читайте тут. 

Статус Тимчасового захисту

Копіювати посилання

Литва, як і інші країни надає українцям, що рятуються від війни - статус тимчасового захисту на 1 рік.  Подати документи можна в міграційній службі, з понеділка по четвер, з 7.30 до 16.30. У п’ятницю з 7.30 до 15.15.

  • Вільнюс, Vytenio g. 18
  • Каунас, A. Juozapavičiaus pr. 57;
  • Клайпед, Kauno g. 6;

  • Шяуляй, Aušros al. 19;

  • Паневежис, K. Binkio g. 14;

  • Маріямполе, Kęstučio g. 1;

  • Таураге, Stoties g. 15;

  • Тельшяй, Žemaitės g. 34;

  • Утена, Maironio g. 4;

  • Вісагінас, Veteranų g. 13;

  • Шальчинкай, Architekto g. 4;

  • Електренай, Draugystės g. 32.

Після отримання посвідки на проживання протягом 1 місяця Вам необхідно буде з'явитися до муніципалітету та задекларувати місце проживання. При собі необхідно мати при собі документи, що посвідчують особу - дозвіл на тимчасове проживання та паспорт , а при декларуванні місця проживання неповнолітньої дитини, ще необхідно мати свідоцтво про народження дитини.

Ви можете зупинитися безкоштовно в муніципальних приміщеннях, але будьте готові, що це будуть школи, гуртожитки, спортивні арени. 

У квартирах, будинках та приватних ділянках, які пропонують литовці, можна поселитися до 3 місяців - безкоштовно. Тимчасове житло надає «Сильні разом». Гаряча лінія організації +370 677 22 222. Цілодобова лінія.

Соціальні виплати

Копіювати посилання

Держава надає одноразову виплату у розмірі - 267 євро. Також, ви можете претендувати компенсацію витрат за комунальні послуги: опалення, питна та гаряча вода.

Медична допомога

Копіювати посилання

Відразу по прибуттю, ви можетет отримати безкоштовну медичну допомогу у центрі реєстрації. На цілодобову допомогу медиків можуть розраховувати вагітні жінки. Якщо ви потребуєте ліків і маєте рецепт від лікаря з України, зверніться з ним до будь-якої державної лікарні в Литві. І вам видадуть новий.

Телефон Державної лікарняної каси для довідок +370 523 22 222. 

Крім того, всі українці, що знайшли притулок у Литві, можуть відкрити - карту здоров’я. Для цього потрібно звернутися до реєстраційного центру. Там вам видадуть картку і буде вказаний Ваш персональний код електронної історії здоров’я ESI. Цей код є унікальним та призначається Вам, щоб вас могли ідентифікувати, коли Ви отримуєте послуги з охорони здоров’я, ліки, що відпускаються за рецептом. Під час відвідування медичних закладів або аптек надайте спеціалістам присвоєний код електронної історії здоров’я

Українцям, що оформили статус тимчасоовго захисту, не потрібен додатковий дозвіл на роботу. Ви отримуєте його автоматично, разом зі статусом. Однак, якщо ви хочете працювати, то вам потрібно зареєструватися в службі зайнятості. Також, відомство надає підтримку у навчанні, підтримку мобільності та субсидії на працевлаштування. Звертайтесь за номерами 1883 і +370 661 10 885

Копіювати посилання

Українські дітки мають право безкоштовно навчатися у школах країни. Навчальним процесом дітей з України займається місцеве самоврядування.Тож, вам треба звернутися у муніципалітет, регіону, де ви мешкаєте. Звертатися можна у приймальний відділ адміністрації самоврядування або у відділ освіти самоврядування. Також,  Консультації, надає  «Вільнюський литовський дім», підпорядкований Міністерству освіти, науки і спорту Литовської Республіки.  Крім того, уряд Литви, дозволив школам приймати і реєструвати дітей, що не мають статусу тимчасового захисту.