Медичний хаб для українців відкрили в Польщі

У польському Жешуві відкрили медичний хаб для українських пацієнтів, яких евакуюють на лікування до Європи.

Відкриття хабу - спільна ініціатива Міністерства охорони здоров’я України та Польщі, а також Єврокомісії. І є частиною ширшої схеми медичної евакуації, розпочатої Європейським Союзом у березні 2022 року. Фінансуватиметься він в рамках Механізму цивільного захисту ЄС (UCPM).

Хаб розташований в районі аеропорту. Це спеціальне приміщення з потрібними умовами та персоналом.

Медичний евакуаційний хаб має полегшити роботу медичного персоналу, який обслуговує вразливих пацієнтів, які прибувають з України. Двічі на тиждень будуть відбуватися рейси медичної евакуації, які транспортують пацієнтів із Жешува до країн, де вони отримують подальше лікування.

Хаб медевакуації має відігравати ключову роль у забезпеченні швидкого переміщення пацієнтів до лікарень по всій Європі.

Війна з Росією стримує надання екстреної медичної допомоги в Україні, а приплив українців, які тікають від війни, створює навантаження на лікарні в сусідніх країнах. Щоб зменшити тиск на системи охорони здоров’я в Україні, Польщі, Молдові та Словаччині, ЄС почав координувати переміщення пацієнтів за допомогою свого Механізму цивільного захисту до лікарень по всій Європі.

З 11 березня 1143 українських пацієнтів, які потребували медичної евакуації, були доставлені до 18 країн Європи. Роботі медевакуаційного хабу також сприятимуть ВООЗ та МОМ.