Minijob для українців у Німеччині. Що це?

Формат Minijob дозволяє одночасно отримувати допомогу, влаштуватися на роботу на короткий термін і навіть не сплачувати страхові внески. Тож, що це і чим він цікавий для біженців?

Слово Minijob  зустрічається досить часто, коли йдеться про пропозиції роботи українцям, які приїхали до Німеччини. Багато хто з них часто чують цей термін, однак не до кінця розуміють, вигідна ця пропозиція чи ні.

Minijob – це так звана мінімальна зайнятість. Або ж короткочасне працевлаштування. У першому випадку зарплата за місяць має бути не більшою за 450 євро. Або не перевищувати річний дохід у 5400 євро. Тобто, навіть, якщо виходить більше 450 за місця, але вписується в річну суму, то проблем не буде. Тоді це і називають  Minijob.

Які податки слід сплачувати з Minijob?

Копіювати посилання

Загалом цей формат дає такі ж соцгарантії, що і звичайна робота. Але при цьому дозволяється не сплачувати податки , ваші 2 відсотки від зарплати сплачує сам роботодавець. А також, не відраховуються кошти на соціальну страховку. Таким чином, це цілком вигідний варіант для багатьох жителів Німеччини, зокрема й для українських біженців.

А що буде з соціалом?

Копіювати посилання

Навіть при аткому варіанті роботи, чекайте зміни в соціалію А саме, українці  які вже отримують соціал, зберігають право на роботу. Проте розмір допомоги перерахують з урахуванням нового доходу. До розрахунків не включатимуть лише чверть щомісячної зарплати, а також ставку на оплату праці. Вона становить п’ять з половиною євро. Тобто якщо зарплата становить 450 євро на місяць, допомога стане меншою на  322 євро.

Чи потрібно платити за медичне страхування?

Копіювати посилання

Якщо працевлаштований Minijob, тоді страховку платити не потрібно. Свій шматок віддає лише роботодавець. Однак  у Німеччині  за законом медстрахування обов'язково має бути у кожного. Тому слід шукати інші способи страхування. Якщо питання стосується українського біженця, то краще уточнити це у співробітників Джобцентру.

Знайти Minijob можна, зайшовши на портали з пропозиціями або до бази Федерального агенства з трудового устрою.