Молдова. Умови для українців

Молдова не є членом Євросоюзу, директива ЄС про надання українцям статусу тимчасового захисту на цю країну не поширюється. Тож які умови для українців в Молдові читайте далі. 

Статус тимчасового захисту

Копіювати посилання

Залишатися на території Молдови можна до кінця дії  військового стану плюс 90 днів після його закінчення.

І протягом цього періоду подати документи на отримання статусу біженця. Це також можна зробити безпосередньо при в'їзді в країну в усній формі, а потім звернутися до Бюро міграції та притулку або до відділення поліції, і там заповнити письмову форму. Процес надання статусу біженця може тривати до пів року.

Під час подання документів на надання статусу біженця українцеві доведеться здати на певний час свій внутрішній та закордонний паспорт, якщо він є. Важливо: навіть зі статусом біженця українці у майбутньому можуть повернутися в Україну, попередньо повідомивши про свою добровільну репатріацію Бюро міграції. Але у цьому випадку статус біженця анулюється на території Молдови.

ФІнансова допомога

Копіювати посилання

При отриманні статусу біженця виплати становлять 45 євро. Зі статусом тимчасового захисту українці не можуть розраховувати на матеріальну допомогу з боку держави. Проте вони можуть претендувати на виплати управління верховного комісара ООН у справах біженців. Кожен член сім'ї, який перебуває у Молдові, може отримати допомогу у розмірі 2,2 тис. молдовських лей  - це 3,4 тис. грн. на місяць. Для отримання платежів кожна сім'я отримує спеціальну банківську картку maib.

Медична допомога

Копіювати посилання

Безкоштовна медична допомога для українців у державних лікарнях. Крім того, громадяни України до 18 років можуть користуватись усіма медичними послугами, включеними до системи медичного страхування Республіки Молдова.

Громадяни України мають право працювати на території Молдови без набуття права на тимчасове перебування з метою трудової діяльності, а лише на підставі індивідуального трудового договору.

Копіювати посилання

Безкоштовне навчання для дітей в школах та дитячих садочках. . У країні є освітні установи, де окремі предмети викладаються українською мовою. Крім того, у Молдові дуже багато російськомовних шкіл. Проте дітей українських переселенців приймають до освітніх закладів лише як слухачів.