Навчання для українських студентів в університетах Європи

З початком повномасштабної війни Росії проти України більшість українських студентів і школярів втратили можливість навчатися. Через постійні обстріли та бомбардування збройними силами РФ пошкоджено понад 1000 закладів освіті, більше сотні - знищені повністю. Понад 60 університетів з усього світу пропонують допомогу українським біженцям. Не лише студентам, а й викладачам, науковцям та іншим освітянам. Це академічна підтримка, консультаційні послуги, безкоштовне навчання, харчування. Добірка таких учбових закладів в цьому матеріалі.

Будапештський університет Земмельвайса - найбільший медичний вищий навчальний заклад  в Угорщині пропонує українським студентам безкоштовну освіту до закінчення війни, є можливості працевлаштування медичного персоналу. Щоб дізнатися більше деталей, можна написати на пошту titkarsag.kht@semmelweis-univ.hu.

Вроцласький університет 

Пропонують перевестися на навчання з українського державного університету через послугу «Вроцлавський університет з допомогою для України та українських студентів».

Ягеллонський університет 

Організували фонд для забезпечення стипендій українцям. Безкоштовно можна навчатися польською мовою, впродовж літнього семестру. Викладачі з України, які потребують працевлаштування, можуть бути прийняті на роботу без конкурсу. Також пропонують безплатні курси польської, а університетська лікарня відкрила акушерський та хірургічний кабінет для біженців.

Краківська політехніка

Розпочинають безкоштовне навчання з інженерії українською мовою для українських біженців з вересня 2022 року.

 

Краківський педагогічний університет 

Навчання безкоштовне польською мовою. Надають безкоштовне  проживання в гуртожитках для родин своїх студентів з України, також у гуртожитку Краковяк беруть у вільні кімнати матерів із дітьми, які виїхали через російську агресію. Усі біженці, які живуть у гуртожитках університету, можуть скористатися безплатною психологічною допомогою та пройти курс польської мови.

Університет Південної Богемії 

Пропонують стипендії, зокрема й соціальні. Також надають проживання студентам.

Університет Масарика

Спеціальні стипендії, матеріальну допомогу, житло, можливість працевлаштування в університеті, а також психологічну допомогу.

Варненський університет менеджменту

Ректор університету оголосив, що усі охочі біженці, що залишаються в країні, зокрема й українські, мають можливість скористатися безкоштовними уроками болгарської мови. Також надають проживання та харчування.

Американський університет у Болгарії

Проводять кампанію зі збору коштів, надають фінансову допомогу, проживання та харчування.