Німеччина. Умови для українців

Статус тимчасового захисту на 2 роки, фінансова та медична допомга, а також робота та навчання для дітей. Які умови для українських біженців в Німеччині, читайте тут. 

Статус тимчасового захисту

Копіювати посилання

Українці в Німеччині можуть набути статусу тимчасового захисту на два роки. Статус слід запросити до 31 серпня 2022 року. Після цієї дати закінчується безвізове перебування українців на території Німеччини. Тобто, якщо ви раніше подаєте заявку, то  швидше можете розраховувати на отримання всіх соціальних послуг.

Статус тимчасового захисту в Німеччині називають - Aufenthaltserlaubnis. До отримання Aufenthaltserlaubnis на перший час українцям видається тимчасовий дозвіл на перебування — Fiktionsbescheinigung.

З 1 червня українцям для отримання дозволу на перебування необхідно пройти процедуру ідентифікації (ED-Behandlung). Без неї неможливо претендувати на отримання документів. У межах процедури записуються особисті дані людини. Усі старші 14-ти років також знімають відбитки пальців.

Фінансова допомога

Копіювати посилання

Допомога по безріттю від Job Centr - 449 євро на місяць для самотньої людини. Якщо живе з партнером у спільноті Bedarfsgemeinschaft, то отримує 404 євро на людину. Якщо мешкає у друзів чи родичів — 360 євро. На дитину до 5 років виплачується 285 євро. На дитину віком від 6 до 13 років — 311 євро. На підлітка від 14 до 17 років — 376 євро. Вагітні або самотні батьки також можуть отримувати додаткову фінансову допомогу.

Після працевлаштування фінансова допомога втрачається.

Медична допомога

Копіювати посилання

Українцям із дозволом на перебування у Німеччині надано медичне обслуговування. Воно також доступне тим, хто запросив притулок у Німеччині. В обох випадках ви не є безпосередньо учасником медичного страхування, а лише отримуватимете допомогу.

Копіювати посилання

Усі діти, які проживають на території Німеччини, не просто можуть, а зобов'язані відвідувати школу, згідно законодавства країни. Навчання - безкоштовне.  Українські діти також можуть відвідувати дитячі садки, якщо отримають у них місце.