Низка освітніх відео від Google

За допомогою відео Google  хоче спростувати фейкові новини про українських біженців у Німеччині, та запобігти формуванню стереотипів про них.

Спростування дезінформації, яка вже вкорінилася у свідомості людей, є непростою задачею, компанія Google прагне зосередитися на профілактиці й випустити навчальні відео. Ці ролики мають на меті охопити населення, перш ніж воно побачить фейкові новини, тобто дезінформацію. Мовиться, зокрема, про можливі застереження щодо українських біженців.

Така відео програма зі спростування фейків стартує у Німеччині. Ролики розповсюджуватимуть через інтернет. До сьогодні профілактична кампанія була зосереджена лише в Польщі, Чехії та Словаччині.

Також психологи виділили декілька ознак маніпулятивного контенту. Однією з них стала мова, спрямована емоційно задіти людей. Також підозрілим вважатиметься, коли певні групи звинувачують у невдоволення, за яке вони не відповідальні.

Так, наприклад, в одному з роликів з кампанії у Східній Європі показують трьох подруг, які ввечері спілкуються в пабі. Одна з них закликає інших піти раніше, оскільки боїться нападу українських біженців. Інші дві заспокоюють подругу і наголошують, що більшість біженців - це жінки та маленькі діти. Також вони описують чутки в інтернеті як "чисте залякування".