Нові правила для українців в ЄС

Нові умови для українців в ЄС вже з осені. Доведеться переоформити документи для статусу тимчасового захисту, а також варто бути в курсі нововведень, які стосуються фінансів. В яких країнах і що зміниться, читайте тут.

Українці, які перебувають у Німеччині без оформлення статусу тимчасового захисту, і у яких до 31 серпня вичерпуються безвізові дні, мають або залишити країну, або легалізуватися.

До 31 серпня українці могли перебувати в країні без реєстрації, незалежно від безвізових днів. 

Тепер зареєструватися потрібно протягом трьох безвізових днів.

Українцям у Франції, які перебувають в країні через війну, і які оформили статус тимчасового захисту, після 6 місяців перебування необхідно оновити його. В іншому випадку фінансові виплати будуть припинені.

Термін дії дозволу на проживання APS для багатьох українців закінчується у вересні - через 6 місяців після прибуття в країну. Щоб зберегти свої права на отримання допомоги ADA, необхідно продовжити свій APS в префектурі за місцем проживання.

Із вересня мерія Праги скасовує доплати власникам житла, які розміщують українських біженців. Державна субсидія становить 250 крон  з людини за добу, а через високі ціни в мегаполісі місто виділяло додаткові 140 крон на людину за використання житла.

З вересня українські біженці в Ірландії можуть безкоштовно піти на курси і отримувати стипендію. За програмою Post Leaving Certificate Courses будь-хто охочий може отримати доступ до курсів сертифікації. Навчання проводиться з різних дисциплін:

  • сільське господарство;

  • лісове господарство;

  • ветеринарна освіта;

  • рибальство.

У 2022-2023 навчальному році безкоштовно повчитися можуть українці, які проживають в Ірландії і отримали статус біженця. Оскільки в країні вже проживає 45 тисяч українських біженців, уряд вирішив допомогти їм адаптуватися через отримання нової освіти для працевлаштування.

Тому для українців такі курси з вересня стануть безкоштовними. Крім того, студенти цих курсів отримають стипендію – 6115 євро, яку розділять помісячно на рік.

Перші біженці з України в Польщі в березні зіткнулися з неможливістю поміняти готівкові гривні на злоті за прийнятним курсом. Тоді Нацбанки України і Польщі домовилися про обмін грошей за фіксованим курсом – трохи менше 7 гривень за 1 злотий. Одному українцю дозволили таким чином обміняти до 10 тисяч гривень.

Всього в PKO Bank Polski запустили такий обмін в 100 відділеннях, а загальна сума української валюти, які мав викупити Національний банк України, закладалася до 10 млрд гривень.

Поки ж українці встигли обміняти 681 млн гривень - такою можливістю скористалися близько 80 тисяч осіб. При цьому інтерес до програми знизився, тому її планують згорнути 10 вересня.