Перетин кордону з Польщею

Загальна інформація перетину кордону

Копіювати посилання

Перетин кордону з Польщею  бажано мати внутрішній або закордонний паспорт, однак українців пропустять навіть без документів. Матері можуть в'їжджати з дитиною без дозволу батька. Більше того, в'їжджати навіть можна з чужими дітьми, але пізніше в Польщі потрібно буде оформити опікунство.

 

Власники авто повинні мати «зелену карту» – страховку для міжнародних поїздок, інакше авто можуть не пропустити.

 

Власникам тварин бажано мати міжнародний ветеринарний паспорт, мікрочіп та довідку та щеплення. Проте у скрутній ситуації поляки можуть впустити тварину і без документів.

Якщо ви потребуєте тимчасового розміщення чи харчування слід звертатися до приймальних пунктів, які розташовані у прикордонній зоні та у містах Польщі. Вони розташовані на всіх пунктах перетину українсько-польського кордону та вокзалах (dworzec). Як правило, інформаційні афіші про такі пункти виконані на тлі кольорів українського прапора і його назва вказана українською та польською мовами.

Ви маєте українське громадянство і перебуваєте на території Польщі внаслідок військових дії у своїй країні? Тоді Ви можете отримати номер PESEL, який дозволить, напр., користуватися послугами в сфері охорони здоров’я, соціальною допомогою. або створити фірму в Польщі. 

Корисні контакти та посилання

Копіювати посилання

Громадяни України можуть телефонувати до польського посольства цілодобово. Телефонів гарячої лінії є кілька: +48 22 621 39 79, +48 698 976 373. Решту можна переглянути тут.

Інформацію та підтримку надають і в українському посольстві та консульствах:

у Кракові (обслуговує територію Малопольського, Сілезького та Свентокшиського воєводств);

у Вроцлаві (Великопольське, Любуське, Нижньосілезьке, Опольське);

у Любліні (Підляське, Люблінське, Підкарпатське);

у Гданську (Західнопоморське, Поморське, Вармінсько-Мазурське, Куявсько-Поморське);

у Варшаві (Лодзинське, Мазовецьке).

Багато корисної інформації з питань перебування у Польщі українців, які втекли від війни, також можна знайти  на спеціальній сторінці "Посольство України: ДОПОМОГА ГРОМАДЯНАМ".

Мінцифри України запустило окремий розділ допомоги на порталі "Дія.Бізнес", де можна знайти корисні посилання, телефони та відповіді на поширені питання, що стосуються легалізації та працевлаштування у Польщі.

Польський уряд відкрив гарячу лінію підтримки біженців українською мовою, де можна отримати необхідну юридичну, психологічну, медичну та фінансову допомогу.

До того ж, у Польщі працює урядова платформа pomagamukrainie.gov.pl, де можна як запропонувати, так і попросити допомоги.

На офіціному польському урядовому порталі www.gov.pl/web/ua громадяни України можуть знайти всю необхідну інформацію, яка стосується перетину.