Перевезення та декларування коштів

На початку повномасштабної війни українці масово кинулися знімати гривні зі своїх рахунків та переводити їх у валюту. Тепер же ті, хто планують  виїхати за кордон, стикаються з питанням, скільки ж грошей можна перевозити через кордон та які суми потрібно декларувати.

Вивіз валюти та банківських металів

Копіювати посилання

На одну людину вільно, тобто без декларування, дозволяється переміщувати готівку та банківські метали в сумі, що НЕ перевищує в еквіваленті 10 000 євро. Сюди входить гривня, іноземна валюта ( долари, євро, фунти та інші) , банківське золото, срібло тощо. Якщо коштів чи банківських металів із собою буде більше, ніж на 10 000 євро, необхідно подбати про їх письмове декларування під час проходження митного контролю. Також на кордоні потрібно буде надати підтверджуючі документи: довідку про зняття готівки, валютно-обмінну квитанцію, довідку про придбання банківських металів.

Банківські картки

Копіювати посилання

Якщо кошти зберігаються на банківських рахунках, жодних підтверджень надавати під час виїзду за межі України не потрібно. Сума  ніяк не впливає у цьому випадку. Але нагадуємо вам, що на території ЄС діють картки Master Card, Visa та інші такого рівня. Плюс є деякі нюанси валідності . Картки Приватбанку діють автоматично за межами України. А на картки Райффазейн банку треба просити дозвіл на користування за кордоном. Зробити це легко, зателефонувавши на гарячу лінію. Хоча слід додати, що після початку війни картки, які були вже активовані, продовжують діяти і надалі.

Не треба хвилюватися при оплаті картками! Міжбанківський курс завжди набагато вигідніший, тобто ви витратите менше, ніж якби ви міняли валюту !До речі , про обмін. Звертаємо вашу увагу на те, що обмінні пункти частіше знаходяться в торгових центрах, супермаркетах, гіпермаркетах.

Вивезення гривні за кордон

Копіювати посилання

Українці, які виїхали за кордон з великою кількістю гривневої готівки, наразі мають проблеми з її використанням. Через те, що обміняти гривню за кордоном за адекватним курсом дуже тяжко, здебільшого - це можна зробити в державних банках. А покласти гривню знову в український банк, на картку,  за межами країни не можна. У зв’язку з цим Національний банк України рекомендує українцям не вивозити готівкову гривню, а внести її на свої карткові рахунки в Україні.