Польща скасувала більшість пільг на проїзд для українців

Для громадян України в Польщі відміняється  безкоштовний проїзд на залізниці, на платних автошляхах та у громадському транспорті більшості польських міст, за деякими винятками.

Скасовується безкоштовний проїзд

Копіювати посилання

З 1 червня українці  вже не можуть користуватися безкоштовним проїздом на польській залізниці  Винятки стосуватимуться певних категорій українців, які подорожуватимуть до населених пунктів, розташованих поблизу кордону з Україною. Йдеться про міста та вузлові станції Люблін, Холм, Грубешув, Дорогуськ Люблінського воєводства, а також Жешув, Перемишль, Ярослав, Загуже Підкарпатського воєводства. Безкоштовним проїздом до цих міст зможуть скористатися жінки, діти до 18 років, а також чоловіки віком від 60 років або чоловіки з інвалідністю від 18 років.

 Громадяни України можуть отримати безкоштовні квитки у напрямках до вищезазначених місць у касах відповідних населених пунктів або у провідника в поїзді, якщо поїздка починається з цих місць. Безкоштовні місця для проїзду до вказаних районів можна придбати в касах будь-якої станції Польщі або у провідника в поїзді. Кожен громадянин України може отримати квиток на пряме сполучення з певним напрямком, а також на проїзд декількома поїздами.

Водночас, все ще перевезення  залізничницєю  до Німеччини, Чехії, Словаччини, Австрії або Угорщини за межі Польщі відбуваються за правилами, прийнятими іноземними залізницями.


Працює сім днів на тиждень спеціальна гаряча лінія українською мовою з 8.00 до 20.00. 800 033 022 (безкоштовна гаряча лінія для всіх внутрішніх операторів).: +48 22 473 00 86 (вартість дзвінка відповідно до тарифу оператора),.

Правила для автотранспортів

Копіювати посилання

Усі автомобілі на українській реєстрації з 1 червня теж зобов’язані оплачувати проїзд на платних відрізках доріг на території Польщі. Ці зміни не стосуються автомобілів, які перевозять гуманітарну допомогу для України і громадян України. Однак, для безкоштовного проїзду по платних відрізках доріг організація або перевізник повинні заздалегідь, за 24 години, повідомити міністерство інфраструктури РП щодо проїзду автомобіля чи колони транспортних засобів на електронну скриньку humanitarianaid@mi.gov.pl. В електронному листі треба вказати наступні дані: назву організації, ПІБ контактної особи, e-mail, номер телефону контактної особи; кількість транспортних засобів; реєстраційні номери автомобілів; країну реєстрації автомобіля; маршрут руху транспортних засобів по території Польщі, з особливим врахуванням відрізків автомагістралей A1, A2 та A4; дати проїзду автомобіля в обидва напрямки.

Також скасували також безкоштовний проїзд для українців у громадському транспорті частини великих польських міст. 

За безкоштовний проїзд у громадському транспорті Варшави загрожує штраф у розмірі 150-200 злотих (1,1-1,5 тис. грн).