Польща. Умови для українців

Польща - країна, яка прийняла найбільше біженців з України, а саме 1 млн, 170 тис. осіб.  Ми зібрали для вас всі умови перебування для українців в Польщі

Статус тимчасового захисту

Копіювати посилання

Офіційно у статусі тимчасового захисту українці можуть перебувати на території Польщі 18 місяців, починаючи з 24 лютого 2022 року. Аби отримати тимчасовий захист потрібно оформити - Pesel. Заяву для отримання документу потрібно подавати в органах місцевого самоврядування. 

Фінансова допомога

Копіювати посилання
  • Одноразова виплата - 300 злотих. 
  •  Українці нарівні з громадянами Польщі можуть претендувати на 500 злотих  як щомісячну допомогу на дитину до 18 років та 300 злотих як річну допомогу на шкільне приладдя та підручники.

Медична допомога

Копіювати посилання

Українці, що приїхали до Польщі після 24 лютого, мають право на безоплатну медичну допомогу нарівні з громадянами країни. Для цього використовується персональний номер PESEL, який мають отримати всі переселенці.

Копіювати посилання

Освіта у Польщі є обов'язковою для дітей віком від 7 до 18 років. Тому всі українські діти віком від 7 років мають ходити до школи, що відповідає їхньому віку. Якщо батьки чи опікун можуть пред'явити український шкільний атестат, діти приймаються до відповідного класу. Якщо такого документа на руках немає, то українські школярі мають пройти співбесіду у польській школі, після чого комісія вирішує, до якого класу їх відправити.

Українці на рівні з поляками мають доступ до ринку праці.