Польща вимагає повернути виплачену українцям соціальну допомогу

Управління соцстрахування Польщі (ZUS) виявило, що частина біженців виїхала з Польщі, але подовжувала отримувати допомогу.

У Польщі виявили, що українським біженцям було неправомірно виплачено приблизно 2 млн злотих Інститутом соцстрахування. Тож бенефіціарів хочуть зобов'язати повернути їх.

У польському Управлінні соціального страхування (ZUS) підрахували, що українським біженцям неправомірно виплатили близько 2 млн злотих (понад 16 млн гривень).

Там пояснили, що якщо українці хотіли отримати допомогу в Польщі, то вони не могли виїжджати за межі країни більше, ніж на 30 днів. Однак довгий час існувала проблема у визначенні того, хто виїхав. 

Йдеться про виплати допомоги на дітей (за програмами "500+", "Сімейний капітал") біженцям, які виїхали з Польщі, але не повідомили про це в ZUS. Грошові кошти продовжували надходити на банківські рахунки, хоча через 30 днів право на їх отримання втрачається.

Зазначається, що за останній місяць виплати допомоги на основі інформації про виїзд біженців призупинили приблизно 3200 українцям. При цьому люди, які повертаються в межах 30 днів, можуть відновити виплати.

Куди повертати виплати?

Копіювати посилання

На повернення коштів українським біженцям виділяється два роки. Наразі вдалося повернути лише 35,3 тисячі злотих.

Допомогу потрібно повернути в установі соціального страхування на банківський рахунок: 82 1020 5604 0000 0102 8996 3017. Це варіант для тих, хто повертає гроші з рахунку в польському банку. 

Якщо повернення коштів відбувається з українського або іншого закордонного банківського рахунка, перед номером одержувача слід додати літери PL. У такому разі рахунок ZUS виглядатиме так: PL 82 1020 5604 0000 0102 8996 3017. Крім цього, під час переказу потрібно буде також вказати код SWIFT: BPKOPLPW. 

В обох випадках у темі переказу слід зазначити своє ім'я та прізвище, номер справи (мається на увазі справа про призначення допомоги) і примітку: 500.