Програма Сім'я 500+ доступна для українців у Польщі

Українці з дітьми, які знаходяться в Польщі моужть взяти участь  у програмі Сім'я 500+ та отримати додаткову допомогу.

Сім'я 500+ – це програма підтримки демографії у Польщі, за якою кожна родина може  отримати субсидію 500 злотих на місяць на кожну дитину у сім’ї. Таким чином влада Польщі хоче проявити додаткову турботу про найбільш незахищених і тих, хто потребує допомоги та  прибули в країну після 24 лютого.

Хто може взяти участь у програмі ?

Копіювати посилання

• батьки дитини до 18 років;

• українці, що прибули до Польщі після 24 лютого та мають дітей;

• потрібно мати рахунок у польському банку.

Як подати заяву на допомогу?

Копіювати посилання

Заяву можна подати особисто в закладах ZUS. Тамтешні працівники допоможуть створити особистий профіль на платформі електронних послуг ZUS (PUE ZUS) та подати заявку на отримання допомоги.

Аби подати електронну заяву на участь у програмі громадянин України повинні мати PESEL (польський аналог ідентифікаційного коду), банківський рахунок у Польщі та польський номер телефону.

Питання для уточнення інформації щодо пільг для сімей можна надсилати на поштову скриньку UA@zus.pl.

Навіть якщо один з батьків вже був у Польщі до 24 лютого, а дитина залишалася в Україні та прибула після початку повномасштабної війни, така сім'я також має право отримати допомогу по програмі Сім'я 500+.

Хто виділяє кошти на участь українських біженців?

Копіювати посилання

Міжнародна організація UNICEF виділила майже 100 млн злотих на виплати біженцям з України до кінця року. Відповідний документ був підписаний міністром сім'ї та соціальної політики Польщі, а також Національним координатором офісу UNICEF із кризового реагування у Польщі.