Шістсот тисяч біженців у Румунії

З початку російського вторгнення до Румунії в'їхало понад 600 тисяч українці. Держава опинилася на Другому місці після Польщі за кiлькiстю прийнятих з України людей.

Копіювати посилання

6 центрів для біженців

Копіювати посилання

У країні відкрили шість центрів, де можуть безпечно розміститися біженці. Вони розташовані в Тіміші, Марамуреші, Сучаві, Джурджі, Тульчі та Бухаресті. Уряд Румунії розміщує матерів з України з дітьми без чоловіків безкоштовно. Харчування надають безкоштовно до врегулювання ситуації. Надалі центральні органи влади разом із міжнародними організаціями намагаються знайти довгострокові варіанти житла для переселенців. Проблеми з розміщенням людей вирішують зокрема за допомогою вебплатформи Un Acoperiș: місцеві жителі можуть запропонувати розмістити українські сім'ї у себе, а ті, хто потребує житла, — залишити заявку про допомогу.

Знайти житло самостійно

Копіювати посилання

Самостійно пошукати житло можна у місцевій волонтерській групі у Facebook Uniti Pentru Ucraina. В одному з найбільших міст Румунії Тімішоарі діє велика волонтерська спільнота з допомоги українцям. До них також можна звернутися за допомогою у пошуку житла, зателефонувавши за гарячою лінією +40356 993. Українці, які хочуть і можуть зняти квартиру самостійно, повинні бути готові до вартості житла. Однокімнатна квартира в центрі міста  вартуватиме близько 1240 лей це 250 євро. Однокімнатна квартира подалі від центру - близько 1000 лей ,190 євро. За трикімнатну квартиру в центрі треба заплатити – від чотирьохсот євро. Дво трьокімнатну в спальних районах коштуватиме мінімум 300 євро. Пам'ятайте про те, що в столиці Румунії - Бухаресті - житло буде завжди дорожче, ніж в будь-якому іншому місті, а на комунальні послуги ви витратите приблизно 1600 лей. Також ми зібрали для вас підбірку онлайн сервісів, де можна знайти безкоштовне житло. United for Ukraine – сайт, що надає інформацію для українців та біженців, які прибувають до Європи.