Школи для українських дітей в ЄС

Умови навчання для дітей біженців з України в країнах Євросоюзу.

Батьки, що мають статус тимчасового захисту, можуть влаштувати свою дитину в будь-яку державну школу. Це можна зробити безпосередньо в навчальному закладі або ж звернутися до місцевого управління освіти. Там відразу повідомлять, в яких школах є місця, аби цей процес був швидший.   Далі Вас просять, написати заяву, де потрібно розказати про всі особливості дитини  від харчових уподобань чи обмежень до особливих потреб, і школа буде враховувати їх в організації навчання. Також навчальний заклад забезпечує українським дітям додаткове вивчення словацької мови.

Система освіти в Словаччині для школярів ділиться на дві категорії: Перший етап проходить з 6 до 10 років. Його називають «початковою школою першого ступеня». Другий етап проходить з 10 до 15 років. Ми звикли вважати це неповною середньою освітою, але в Словаччині це називають «початковою школою другого ступеня».

Як і в Україні, школи в Словаччині поділяються на державні та приватні. Школи можуть були класичними , або спеціалізованими, наприклад: молодша школа мистецтв, гімназія з поглибленим вивченням англійської  мови, гімназія з поглибленим вивченням математики, спортивні школи тощо.

Після закінчення цього рівня освіти в Словаччині, діти можуть залишитись у цій же школі, або вступити у інший коледж чи гімназію. Відбір в гімназії проводиться на основі вступних іспитів: це може бути тест з математики, хімії або біології а також тест зі словацької мови та літератури. 

Ми зібрали для Вас добірку корисних контактів відділів освіти у разних містах Словаччини: 

Братислава: методист початкової школи +421905200543. +421232226208.

Трнава: начальник методичного відділу +42915894312.

Тренчин: начальник методичного відділу +42903552101.

Нітра: заступник начальника методичного відділу +421918379438. Директор RÚŠS (Регіонального управління освіти) +421908235500

Банська Бистриця: керівник методичного відділу 048/3226307.

Жиліна: методист +421413226714. Директор RÚŠS (Регіонального управління освіти) +421905934359.

Кошице: для спеціальних шкіл та шкільних установ +421908689258.

Пряшів: керівник методології +421904435014, +421950444156.

До початкової школи діти йдуть з 6-7 років.Перший цикл середньої освіти триває чотири роки – з 5-го до 9-го класу.  Другий цикл - два роки в загальноосвітніх школах і три роки – в ліцеї. Після закінчення школи учні отримують атестат, а після закінчення ліцею – диплом бакалавра. Він дає право вступу до вищих навчальних закладів.

Щоб влаштувати дитину в школу, потрібно написати заяву, надати свідоцтво про народження дитини, медичну довідку, яку видає територіальна медична асоціація, та негативний тест ПЦР на коронавірус. Заяву має схвалити керівник Головного управління освіти, молоді та спорту Республіки Молдова.

Важливо, що зараз визнання, еквівалентності періодів навчання, завершених в Україні, здійснюється без свідоцтва про академічну успішність. Якщо не можливо встановити успішність учня в Україні, навчальний заклад може провести своє оцінювання, повідомляє Міністерство освіти Молдови.

Навчання для українських дітей біженців від 7 до 18 - безкоштовне.  Однак для цього і батьки, і дитина мають отримати Pesel -  це ідентифікаційний номер в реєстрі особи, яка постійно або тимчасово проживає на території країни. Державна початкова школа, яка знаходиться за місцем проживання,  має прийняти дитину за заявою батьків.  Інші початкові та середні, за наявності вільних місць. Аби одразу дізнатися де в школах ще є вільні місця, зверніться до місцевого управління освіти, вони направлять Вас в потрібний навчальний заклад. 

Система шкільної освіти в Польщі поділяється на три рівні. Перший - нульовий клас, який є підготовчим до школи. Зараховують дітей віком 6-7 років. Нульовий клас може бути розташований при початковій школі, дитячому садку, або бути окремим закладом.

Другий рівень - початкова школа, або ще як її називають восьмирічною. 

Третій рівень - ліцей або технікум. Після першого дитина отримує повну середню освіту, а у випадку  технікуму – ще й професію. Термін навчання  в ліцеї та технікумі не менше 2 років, без них вступ до вищого навчального закладу - неможливий.

Діти, що прибули в Румунію, отримують право на освіту – таке ж саме, як і румунські школярі: проживання в школах-інтернатах, дотації на шкільне харчування, отримання одягу, взуття та шкільного приладдя. Заклади освіти також забезпечують  для українських дітей можливість додатково вивчати румунську мову.

Міністерство освіти країни передбачає можливість на 20% збільшити кількість місць у школах, аби прийняти українських дітей, а також забезпечити оплату додатковим педагогам, якщо навчальний заклад цього потребуватиме.

Аби влаштувати дитину в школу, зверніться в місцеве управління освіти. Потрібно надати документ про статус тимчасового притулку свого та дитини, свідоцтво про народження дитини та по можливості зібрати документи про освіту в Україні.

В Угорщині ви також можете віддати вашу дитину до школи за місцем вашого проживання. Якщо там немає місць, зверніться в районне управління освіти, вони направлять Вас до іншого навчального закладу.  Однак в державних школах навчання ведеться угорською мовою. 

Навчання українською мовою доступне в школі при Українському центрі Кардинала Гузара, зараховують дітей від 1 до 11 класса.  Також, на базі Будапештського університету імені Лоранда Етвеша парцює денна школа для дітей, створена зусиллями волонтерів. 

В цій країні діти від 6 років зобов'язані відвідувати школу, щонайменше впродовж 9 років.  Правило стосується і  українських дітей, які вимушено переїхали. Батьки повинні оформити дитину в школу впродовж перших шести місяців після офіційної реєстрації в Німеччині. Консультують українців щодо оформлення в школу в Службі з питань міграції молоді.  Батьки, які не оформили дитину в школу та проживають в Німеччині на постійній основі, вимушені сплатити штраф.

Аби влаштувати дитину до навчального закладу, зверніться до шкіл, що розташовані в вашому районі. Перше - напишіть електронний лист-запит, що хочете оформити дитину в школу та запишіться на консультацію. Якщо в школі, Вам готові надати місце, відразу підготуйте документи:  паспорт батьків та дитини, карту щеплень, перекладену на німецьку мову, щеплення проти кору – обов’язкове, документ про реєстрацію. 

В Німеччині є інтеграційні класи для дітей та молоді, які не знають німецької. Там діти вивчають мову, культуру країни, займаються спортом та математикою.

Якщо ви знаходитесь, в країні більше 90 днів, то згідно законодавства, маєте віддати дитину до школи.  Прийняти має, навчальний заклад за місцем вашого проживання. Навчання для українських діток - безкоштовне. Для цього потрібно звернутися до школи, написати заяву та надати необхідні документи, а саме: документ, що посвідчує особу батьків (наприклад паспорт), свідоцтво про народження дитини, статус тимчасового захисту та документ про прописку, аби підтвердити, що ваша дитина відноситься до цього навчального закладу. 

Якщо місць, в школі немає - директор має звернутися до місцевого управління освіти, яке направить Вас до іншого навчального закладу.