Іспанія. Умови для українців

Статус тимчасового захисту на рік, з можливістю подовжити до 3 років. 400 євро -  соціальної допомоги та безкоштовне навчання для дітей. Такі умови пропонують в Іспанії, українцям, що рятуються від війни. 

Статус тимчасового захисту

Копіювати посилання

Статус тимчасового  захисту українцям, що рятуються від війни надають на 1 рік, але з можливістю подовження до 3 років.  Після подання заявки на тимчасовий захист необхідно отримати ідентифікаційний номер іноземця NIE. Без нього неможливо отримати картку на безкоштовне медобслуговування. У Мадриді всю інформацію про перебування в країні можна отримати українською мовою за телефоном служби підтримки для українців: 900 822 833.

Фінансова допомога

Копіювати посилання

Щоб отримати грошову допомогу в Іспанії, необхідно зареєструватися в одному з муніципалітетів. На фінансову допомогу можуть розраховувати лише безробітні, при цьому вони мають стати на облік у бюро зайнятості для пошуку відповідної вакансії. Також, в Іспанії  затвердили грошову допомогу українцям, вимушеним тікати через воєнні дії. Розмір виплат складає 400 євро на кожного дорослого і 100 євро на неповнолітніх. Грошова допомога надаватиметься протягом 6 місяців.

Медична допомога

Копіювати посилання

Оформлення статусу тимчасового захисту дає право отримати медичну допомогу в країні. Після подання заяви на отримання статусу треба звернутися за карткою на медобслуговування терміном на 1 рік, яка видається відразу після звернення. Карта на медобслуговування, отримана будь-якому муніципалітеті, дійсна на території всієї Іспанії. У Мадриді це можна зробити у Бюро обслуговування та допомоги громадянам України, туди організовано безкоштовний проїзд для українців. При собі треба мати довідку про реєстрацію.

У Бюро зайнятості громадяни України можуть отримати допомогу через наставника чи консультанта, який супроводжуватиме їх протягом усього процесу, доки вони не знайдуть роботу. При цьому ви отримаєте доступ до курсів вивчення іспанської мови, комп'ютерної грамотності або курсів зайнятості, які відповідають вашому профілю.

Копіювати посилання

Після набуття статусу тимчасового захисту українські діти до 18 років отримують доступ до освіти нарівні з громадянами Іспанії. Заявку для вступу в дошкільний заклад або школу можна подати в Бюро обслуговування та допомоги громадянам України у Мадриді.