Тимчасовий захист чи статус біженця?

Тимчасовий захист чи статус біженця: в чому принципова різниця?

Обидві категорії тягнуть за собою різні юридичні наслідки.Головна різниця в тому, що статус біженця -це індивідуальне, гарантоване міжнародними конвенціями право. А от право на тимчасовий захист є колективним, не передбачає звернення з індивідуальними заявами та проходження адміністративної процедури її розгляду.

Тимчасовий захист

Копіювати посилання

Головним документом, який регулює питання надання тимчасового захисту є Директива ЄС 2001/55/ЕС про тимчасовий захист. До речі, вона була прийнята ще у 2001 році. Але активовано її було рішенням Ради ЄС від 4 березня 2022 року саме для українців. І таке рішення беззаперечно можна назвати безпрецедентним в історії Європейського Союзу. Шкода, що наші співгромадяни мали стати першопрохідцями в такій справі. Термін дії тимчасового захисту становить один рік та двічі може бути автоматично продовжений на шість місяців, якщо не зникнуть причини надання такого захисту. Право на отримання тимчасового захисту мають громадяни України та члени їх сімей, переміщені 24 лютого 2022 року та пізніше. Але тут можливий варіант надання такого права і особам, які виїхали до ЄС до цієї дати з різних причин ( відпустка, відрядження, побоювання можливості війни). Дане питання вирішується в кожній державі-члені ЄС на свій розсуд. Якщо ви плануєте,  повернутися в Україну по закінченню військових дій, оптимальним варіантом буде отримання тимчасового захисту. Дана процедура є швидкою. Права, які вона гарантує надаються особі відразу з моменту звернення.

Статус біженця

Копіювати посилання

Щодо статусу біженця. Головними міжнародними документами, які регулюють питання біженства є Женевська конвенція про статус біженців 1951 року, Нью-Йоркський протокол 1967 року та Дублінська конвенція 1990 року. Даний статус гарантує право безстрокового проживання на території відповідної держави. Хоча строк на який видається посвідчення біженця відрізняється в різних країнах. Але слід зазначити, що передбачається право поновлення на аналогічний строк. Кожна держава самостійно встановлює на законодавчому рівні адміністративну процедуру отримання статусу біженця. Зазначимо, що дана дія може тривати від шести місяців. І що особливо важливо, що кожна країна передбачає ті чи інші правила. Це може бути : вилучення паспорту особи до закінчення 6-ти місячного строку розгляду заяви, заборона працевлаштування протягом цього строку, заборона покидати державу перебування.

7 млн українців виїхали в ЄС

Копіювати посилання

За даними ООН понад 7 мільйонів українців виїхали до ЄС. Європейська комісія вирішила виділити 248 млн євро 5 державам-членам ЄС, які прийняли найбільшу кількість біженців з України! Дана сума буде направлена на систему прийому та прикордонного контролю країн. Екстрена допомога із фондів внутрішніх справ підтримає Польщу, Румунію, Угорщину, Словаччину та Чехію.