Українці можуть отримати в Польщі субсидію на оренду житла

Українці, які тимчасово проживають у Польщі та не мають змоги оплачувати житло, можуть попросити допомоги у польської влади.

Якщо ви вже винайняли помешкання чи лише плануєте це зробити, можете подати заявку на участь у програмі за умови відповідності певним критеріям. Субсидії допомагають розрахуватися з орендодавцем, оплатити комуналку, погасити адміністративні збори. Подати заявку на участь у програмі можна, якщо ви орендуєте нерухомість чи є її власником. Підтвердити факт оренди чи право власності потрібно документально.

Хто може брати участь у програмі?

Копіювати посилання

У програмі можуть брати участь лише неплатоспроможні люди. Сукупний дохід заявника, якщо він проживає один, не повинен перевищувати 2265,01 злотих на місяць. Якщо нерухомість орендує родина, середній щомісячний дохід однієї особи не має бути вищим, ніж 1698,76 злотих. Такі ж правила діють для людей, які проживають спільно, але не є родичами. Враховуються доходи за останні три місяці.

Який розмір виплат?

Копіювати посилання

Сума виплат не може перевищувати 1500 злотих та 70% від загальної суми оренди. Субсидія нараховуватиметься протягом шести місяців. Гроші надходитимуть на рахунок орендодавця чи орендаря.

Які документи потрібні?

Копіювати посилання

•Довідка про розмір плати за житло;

•Документ, що підтверджує право користуватися нерухомістю;

•Довідка про доходи всіх мешканців будинку чи квартири за три місяці.

Заяви приймають та розглядають в органах місцевого самоврядування. Всі питання, пов’язані з субсидіями, розв’язують мери та очільники комун.