Українці можуть працювати у США без дозволу на роботу

Українці, які знайшли прихисток у США з початку повномасштабної війни відтепер автоматично отримують право на роботу.

Наразі таке правило діє 90 днів та стосується лише деяких категорій біженців.

Наприклад, частина українців з початком війни почали прибувати до США через кордон із Мексикою, отримуючи гуманітарний пароль. Пізніше Конгрес ухвалив зміни до законодавства, за якими українці з гуманітарним паролем були прирівняні до біженців, з правом на ті самі пільги.

Які правила були раніше?

Копіювати посилання

Звичайним біженцям можна працювати з першого дня приїзду до США. В якості робочого дозволу вони мають форму i-94, яку отримали на кордоні. Для отримання фізичного робочого дозволу подають форму i-765. 

Громадянам з України доводиться не тільки платити мито, але й чекати кілька місяців, доки прийде їхній робочий дозвіл. І впродовж цього часу вони працювати не можуть.

Що зміниться тепер?

Копіювати посилання

Відтепер українці можуть  працювати протягом перших 90 днів після приїзду до США без робочого дозволу.  І не сплачувати мито ($410) за першу подачу форми i-765 на отримання робочого дозволу.Іншими словами, влаштуватися на роботу тепер можна одразу після приїзду, лише показавши форму i-94, отриману на кордоні.Після 90 днів роботи за формою i-94 українці потрібен справжній робочий дозвіл. Щоб його отримати, необхідно подати форму i-765. За першу подачу такої форми тепер українці мито не сплачують. До 5 грудня для звільнення від мита документи необхідно надсилати поштою. Потім такая функція буде доступна онлайн.

Кого стосуються зміни?

Копіювати посилання

• тих, що приїхали після 11 квітня та отримали гуманітарний пароль на рік;

• тих, що приїхали за програмою Uniting for Ukraine.

Нове правило не стосується тих українців, що приїхали до 11 квітня та подали на TPS. Втім, якщо українець тільки подав документи на TPS і ще його не отримав, також підпадає під новий закон.