Українців в Болгарії не будуть виселяти з готелів

Мова йде про біженців, яких вже розселили до готелів. Тим хто тільки прибуває в країну пропонуватимуть інші варіанти житла. 

З 15 листопада українців планували переселити з готелів до державних баз відпочинку. Однак, наші співгромадяни виступили проти цього, адже більшість з них вже інтегрувались у регіонах мешкання: діти почали відвідувати школи та встали на облік до лікарів. Зміна місця проживання стала б новим стресом, особливо для дітей.Ще один вагомий фактор, чому українці відмовлялись переїжджати - це умови проживання. Приміщення баз, у які влада планувала переселяти українців були побудовані ще за часів СРСР. Стан приміщень правозахисникам був невідомим. Також не повідомляли чи розміщена поруч соціальна інфраструктура – лікарні, школи та інше.

Протести українок у Болгарії

Копіювати посилання

За кілька днів до дати виселення українки вийшли на акції протесту «На захист прав українців у Болгарії».  Заходи відбулись на кількох курортах чорноморського узбережжя – Варні, Кранєво, Золотих пісках, Сонячному березі, Бансько, Приморсько.

Також українки відправили до влади Болгарії понад 20 запитів, у яких просили представників уряду залишити їх мешкати у готелях, доки не буде готовий реальний план інтеграції біженців. У разі відмови обіцяли, що будуть скаржитись владі ЄС.

Рішення влади Болгарії

Копіювати посилання

Міністр внутрішніх справ Болгарії Іван Демерджиєв повідомив, що влада Болгарії розглянула питання повторно та вирішили залишити біженців з України у готелях ще на 4 місяці. Однак, нових біженців після прибуття розселятимуть спочатку у єдиному тимчасовому центрі у місті Єлхово, а потім, впродовж 30 днів будуть переводити на державні бази, на яких обіцяють зробити косметичний ремонт.