Умови для українців в Люксембурзі

Загалом на територію Люксембургу українці та інші громадяни, які тікають від війни в Україні, можуть в’їхати у різних статусах. Без візи можна в’їхати на автомобілі. А дітей пропускають, без дорослих. Однак, потрібно пройти медичне обстеження, якщо плануєте залишатися в країні надовго.

Мільйони українців виїхали за кордон у пошуках притулку від війни. Перші зустріли, наших громадян, сусідні країни, вже з них шукачі притулку попрямували далі. У кожній країні, українця, що рятуються від війни надають допомогу та підтримку. Умови в’їзду наразі однакові для переміщених осіб з України.  В цьому матеріалі розповімо вам про Люксембуг. 

Громадяни України, які подорожують автомобілем, можуть в’їжджати до Люксембургу без візи. Громадяни України, які приїжджають до Люксембургу, мають право на отримання статусу тимчасового захисту. Тому вони не підпадають під стандартні процедури надання притулку. Діти без супроводу дорослих можуть перетинати кордон самостійно або з дорослим, який не є близьким членом сім’ї. Неповнолітні особи можуть подати заяву про міжнародний захист самостійно або через спеціального адміністратора, який буде призначений суддею з питань опіки та піклування. Роль адміністратора – допомагати та представляти неповнолітню особу в процесі подання заяви за процедурою міжнародного захисту.

Документи, такі, як сертифікат вакцинації чи довідка про одужання при перетині кордону не потрібна.  Обмеження щодо подорожей не застосовуються до громадян України за умови, що вони тікають від війни в Україні. Крім того, сертифікат про одужання, виданий українськими органами влади, вважається дійсним  у Люксембурзі.

Автомобіль, потрібно зареєструвати протягом 6 місяців з моменту перетину кордону. А от громадський транспорт - безкоштовний, не тільки для українців, які рятуються від війни, як в інших країнах Європи. А і для всіх мешканців та туристів

Домашні тварини

Копіювати посилання

У зв’язку з війною уряд Люксембургу зменшив  кількість вимог щодо ідентифікації та вакцинації домашніх тварин українських біженців. Однак особи, що прибувають з України, повинні заповнити та завантажити реєстраційну форму для реєстрації своїх домашніх тварин.

З домашніми тваринами можна знаходитися в первинних приймальних центрах, де для них виділена спеціальна зона. Представники ветеринарної адміністрації відвідуватимуть такі центри, щоб подбати про легалізацію тварин.

Тимчасовий притулок

Копіювати посилання

Тимчасовий захист надається на 1 рік з дати офіційного запуску механізму тимчасового захисту в Європі, тобто до 4 березня 2023 року.  Подовжити можна двічі на 6 місяців, тобто ще один рік. 

Аби оформити документи потрібно подати заяву до Імміграційного директорату.

Особи, які приїжджають з України до Люксембургу, повинні повідомити адміністрацію місцевої громади про своє місце проживання для подання декларації про прибуття. Це можна зробити після отримання тимчасового захисту.

Переміщені з України особи повинні пройти медичну та соціальну перевірку після надання тимчасового захисту. Перевірка  організовується Департаментом охорони здоров’я. Вони самостійно зв'яжуться з Вами.