Умови для українців у Норвегії

Умови в'їзду, тимчасовий захист, житло та умови. На що українці можуть розраховувати в Норвегії, читайте тут. 

Тимчасовий захист У Норвегії  отримали 30 000 українців, однак уряд прогнозує, що до кінця року кількість шукачів притулку може збільшитись до 40 000, а у 2023 – до 70 000 осіб.Норвегія не є членом Європейського Союзу, тому процедура оформлення захисту трохи відрізняється від країн ЄС.

Правила в’їзду

Копіювати посилання

В’їхати до Норвегії можна за українським біометричним паспортом та перебувати там до 90 днів. В’їхати до країни можна наземним транспортом або ж кораблем. Проте  дорога займе близько 20 годин. Літаком буде значно швидше, 2-3 години. Авіаційне сполучення Норвегія має з багатьма країнами Європи, у Польщі рейси відправляються з Варшави, Вроцлава, Гданська та Катовіце. Наразі обмеження на в’їзд у зв’язку з COVID-19 скасовані, Норвегія відкрита для в’їзду.

Також українці, які прямують до Норвегії мають право на безкоштовни й проїзд, прямуючи в країну. Однак послуга надається лише на поїздах та експрес-автобусах компанії VY. Правило поширюється тільки для приїзду до Норвегії – далі по країні безкоштовного  проїзду немає.

Тимчасовий захист

Копіювати посилання

Уряд Норвегії на початку повномасштабного вторгнення в Україну ухвалив рішення щодо «тимчасового колективного захисту» громадян України в Норвегії. Колективний захист означає, що Директорат у справах іноземців (UDI) не розглядає необхідність у захисті в індивідуальному порядку, а надає його усім українцям, які втекли від війни, а також членам їх сімей. Така процедура значно спрощує оформлення документів та прискорює надання допомоги українцям.

Оформити захист в Норвегії можна в центрі біженців в Råde або у відділках поліції. У більшості міст перед візитом до відділу поліції вам необхідно заздалегідь зателефонувати та домовитися про час реєстрації. У міграційному відділку у вас візьмуть відбитки пальців та допоможуть заповнити анкету. Термін розгляду заяви може зайняти декілька тижнів.

У Норвегії для українців передбачено безкоштовне житло. Після прибуття Вас поселять у приймальному центрі. Потім, коли документи будуть оформлені та Ви отримаєте захист, Вас розмістять у відповідній громаді країни. Саме комуна буде відповідати за надання житла. Найчастіше розселяють у спеціальних невеликих гуртожитках. Перед заїздом у житло представники влади обов'язково оглядають умови проживання: чи відповідають вони нормам, чи комфортно тут буде проживати біженцю та наскільки безпечно тут перебувати.

Якщо Ви плануєте орендувати житло, то краще шукати його самостійно, ніж через агенцію. Радимо зосередитись на норвезьких сайтах, адже тут можна бути впевненим, що ціни не будуть завищені для іноземців.

Одним із найпопулярніших сайтів є Finn.no. Оголошення англійською мовою зібрані на сайт Nespick.com та Rentberry.com. Щомісячна орендна плата за однокімнатну квартиру становить від 800 до 1200 EUR, в залежності від міста.

Медичні послуги

Копіювати посилання

Українці мають право отримувати в Норвегії медичну допомогу. Однак, дорослі після відвідування лікаря мають сплачувати персональну частку, згідно з встановленими тарифами. Сума коливається найчастіше в межах 15-35 євро. Проте варто зазначити, що допомога надається навіть якщо Ви не маєте можливості її оплатити. За госпіталізацію в лікарні платити не треба.

Дітям до 16 років не потрібно платити за послуги лікаря, психолога, фізичного терапевта або рентген. Послуги у пункті здоров’я матері та дитини, шкільні медичні служби безкоштовні. Всі діти мають право на обстеження та щеплення у дитячих консультаціях та шкільних службах охорони здоров’я.

Фінансова допомога

Копіювати посилання

Українці, які не в змозі забезпечувати себе самостійно, отримують право на грошову допомогу для покриття основних потреб: харчування, проживання, доступу до медичних послуг, здобуття початкової, середньої та вищої освіти. Проте, варто враховувати той факт, що за рівнем вартості проживання Норвегія належить до «найдорожчих» країн світу, тому всі інші потреби матимуть забезпечуватися нашими громадянами власним коштом, і що це коштуватиме суттєво більше, ніж в інших європейських країнах. Щомісячні виплати по курсу з норвезької крони становлять приблизно 1800 євро  на дорослу людину, але програму з часом можуть коригувати.

Норвегія значно спростила умови працевлаштування для українців. Після оформлення тимчасового захисту Ви отримаєте дозвіл на працевлаштування. Ви не можете працювати до того, як отримаєте рішення про надання Вам тимчасового колективного захисту.

Найбільша база вакансій зібрана на порталі: Arbeidsplassen.

Якщо Ви працюєте в Норвегії, Ви автоматично стаєте членом Норвезької національної страхової системи з першого дня роботи. Як член Норвезької національної страхової системи, NAV відповідає за Ваші права на сімейні виплати, пенсію, щодо стану здоров’я та багато іншого.

Українські діти мають право на безкоштовну освіту в Норвегії. Це право розповсюджується на дітей від 6 до 16 років. Система освіти ділить школи на молодшу, середню та старшу. Після цього є змога отримати державне місце в коледжі або в університеті зі стипендією. Учні будуть навчатися за норвезькими програмами. Також є багато навчальних посібників українською мовою, якими школи мають можливість користуватися.

 

Ви можете записатися на мовні курси, які допоможуть адаптуватися. Курси розраховані на 6 місяців, впродовж яких виплачують допомогу.