Умови для українців у Швеції

Країна забезпечує біженців тимчасовим захистом, надає житло, грошову підтримку, доступ до роботи та медицини.

Статус тимчасового захисту

Копіювати посилання

В’їзд до Швеції українцям, які рятуються від війни дозволяється з закордонним паспортом, внутрішнім паспортом громадянина України або іншим документом, який посвідчує особу. Перетнути кордон можно автомобілем, автобусом та поромом.Карантинні обмеження у зв'язку з епідемією COVID-19 у Швеції відсутні. 

Заяву на тимчасовий захист можна подати онлайн або прийти до офісу Шведського міграційного управління (Migrationsverket) особисто. Офіси розташовані у шести містах країни: Боден, Мальмо, Норчопінг, Стокгольм та Сундсвал. Обробка заявки та оформлення статусу триватиме кілька днів. Коли рішення буде прийнято, Міграційна служба відправить вам лист на поштову адресу, яку ви вказали у своїй заяві. Після оформлення статусу Ви зможете отримати шведський персональний номер. Він може полегшити контакти з роботодавцями, банками, державними службами тощо.

Фінансова та гуманітарна допомога

Копіювати посилання

Українці можуть отримати два види фінансової допомоги: добові або цільова допомога. Гроші видаються на їжу, одяг та особисті витрати.

Сума добових залежить від того, чи отримує заявник харчування від держави або забезпечує себе самостійно. Становить від 24 до 71 крони на день (від 2 до 6,5 €).

Цільова допомога виплачується у випадку, коли у заявника є гостра потреба у чомусь, що не покривається добовими виплатами, наприклад  купити зимовий одяг або дитячий візочок. Вам потрібно довести, що потреба невідкладна та Ви не в змозі сплатити самостійно.

У Швеції для українців працює багато центрів, які надають гуманітарну допомогу:

Харчування, одяг, засоби гігієни  – Продовольча місія, Huldas hus, TrappaNér, Кафе Vasa, Farmers for Peace.

Волонтерські центри – Центри Crossroads, Unga Station Söder, Källan Flemingsberg.

Як знайти житло?

Копіювати посилання

Державне міграційне управління Швеції забезпечує житлом усіх українців, які цього потребують. У середньому пошук житла триває близько місяця, цей час Ви будете проживати в одному з пунктів тимчасового проживання. Обирати регіон не можна, Вам запропонують те житло, яке буде вільним. Це може бути окрема квартира з власною кухнею, а може бути кімната, де ви ділитимете кухню з кількома іншими людьми, або ж житлове приміщення, в якому неможливо готувати їжу і доведеться харчуватись у їдальні.

 Якщо ви працюєте або у вас є збережені кошти, ви повинні заплатити за житло, яке ви отримуєте від Міграційного управління або муніципалітету. Якщо виявиться, що ви заробляли гроші, не повідомивши про це Міграційне управління або муніципалітет, можливо, вам доведеться заплатити компенсацію за житло заднім числом.

Українці, які оформили статус тимчасового захисту у Швеції, мають право на невідкладну медичну та стоматологічну допомогу.

Невідкладна медична допомога надається всім без виключення безкоштовно. Для виклику швидкої необхідно зателефонувати 1177.

Діти також мають право на медичну та стоматологічну допомогу на таких самих умовах, як і всі інші діти у Швеції. Допомога дітям зазвичай надається безоплатно. Ліки для дітей надаються безкоштовно за наявності рецепта від лікаря. Також можливо отримати безкоштовний доступ до допоміжних засобів, якщо медичний персонал вважатиме це за потрібне.

Аби знайти офіційну роботу зверніться до  Державної служби зайнятості Швеції (Arbetsförmedlingen).

 Коли Ви знайдете роботу, Вам необхідно стати на податковий облік. Для цього Ви або ваш роботодавець повинні відправити заяву про постановку на облік по попередньому податку на прибуток найманого працівника (A-skatt) в Податкове управління (Skatteverket).

Українці можуть безкоштовно користуватися громадським транспортом у Стокгольмі, для цього достатньо показати паспорт або ID картку. У інших населених пунктах радимо з'ясовувати інформацію на місці. Проїзд у громадському транспорті міжміського сполучення -  платний.