Умови для українців в Австрії

Австрія, як і інші країни ЄС на тлі повномасштабного вторгнення Росії в Україну запровадили спрощені умови оформлення захисту для українців. 

Правила в’їзду

Копіювати посилання

В’їзд без біометричного паспорта дозволений, однак виключно для громадян України, які тікають для війни. Для подорожей це правило не застосовується. Якщо термін дії паспорта закінчується або Ви прибули разом з дитиною без закордонного паспорта – зверніться до Посольства України в Австрії (1180 Wien, Naaffgasse 23). Українці без родичів або друзів в країні можуть звернутися до до Гуманітарного центру прибуття Відня за адресою Engerthstraße 267-269. Українцям, які виїжджають разом зі своїми домашніми тваринами, варто знати, що Австрія пропускає без вимоги надання медичних довідок про актуальний ветеринарний огляд тварин чи довідки про аналіз крові на титрування антитіл до вірусу сказу. Однак бажано мати ветеринарний паспорт.

Де оформити тимчасовий захист?

Копіювати посилання

Для отримання статусу тимчасового захисту зверніться до реєстраційних пунктів поліції. Ваше право на проживання буде підтверджено посвідченням особи для переміщених осіб («Блакитна картка»). Вона буде надіслана поштою на адресу реєстрації. З цим статусом Ви можете подорожувати країнами ЄС у термін до 90 днів.

Після прибуття, Ви будете розміщені у тимчасовому житлі та Вам нададуть продукти харчування і інші необхідні речі: гігієнічні засоби, дитяче обладнання тощо. Про тимчасове житло треба казати в гуманітарному центрі Відня.  Також,в  Австрії можна розраховувати на безкоштовне житло на довгий час. Але, регіон обрати неможливо. Тип розміщення різний, однак ділити кімнату з іншими особами Вам не доведеться. Якщо Ви бажаєте проживати з родичами – повідомте про це співробітників і Вам спробують організувати загальне житло або розмістити поруч. Австрійці також розміщують українців у власних помешканнях. Для пошуку зверніться до Федерального агентства з догляду та підтримки (BBU) або Житлового агентства Diakonie. Також є загальна ініціатива Homes for Ukraine. 

Також, ви можете орендувати житло самостійно. При цьому будуть збережені пільги по догляду та харчуванні.Також можна оформити субсидію на оренду житла. Дотація на оренду для сім'ї (від 2 осіб) становить до 300,00 євро на особу в місяць. Для пошуку помешкання існує декілька онлайн-платформ: willhaben.at та immobilienscout24.at

Фінансова допомога

Копіювати посилання

Для осіб, які мешкають в організованих місцях для проживання, покривають,  всі витрати на проживання та харчування. В рамках підтримки Ви маєте право отримати допомогу на одяг – 150,00 євро на особу на рік, а також кишенькові кошти - до 40 євро на особу на місяць.

Особи, які мешкають в приватному помешканні можуть отримати також матеріальне забезпечення. Для дорослих – до 215,00 євро, для неповнолітніх – до 100,00 євро на особу на місяць. Також діє субсидія на одяг до 150, 00 євро на людину на рік.Через підвищення вартості життя, в жовтн також запровадили,  одноразову виплату у сумі 500 євро на дорослого та 250 євро для дитини. 

Родини з дітьми можуть розраховувати на щомісячну підтримку на дитину у сумі від 114 євро для новонародженого до 141,50 євро для підлітків. Право претендувати на виплату мають усі українці, не залежно від того, працевлаштовані вони чи ні. У вересні кожній дитині віком від 6-ти до 15-ти років виплачуються гроші за вступ до школи в розмірі 100 євро. Також передбачена субсидія на шкільне приладдя – до 200,00 євро на дитину на рік. Заяву на виплати потрібно подавати до податкової служби.

Українці, які оформили в Австрії тимчасовий захист, мають право на доступ до медичних послуг: отримувати консультацію лікаря та безкоштовні ліки. Реєстрація проводиться при поданні заявки на соціальні послуги. Після реєстрації Вам буде присвоєно страховий номер.

Діти, які приїхали після початку війни, мають право навчатися в школі - безкоштовно. Аби записати дитину в школу зверніться  до консультаційного центру управління освіти. Так само і в дитячому садочку. Вам потрібно звернутися до муніципалітету за місцем Вашого проживання і дитину розподілять в найближчий до вас садочок, де є вільні місця.