Умови для українців в Ірландії

Тимчасовий захист в Ірландії знайшли 65 000 українців. Країна продовжує приймати українців, що рятуються від війни.

 Керівництво Ірландії надає українцям тимчасовий захист, забезпечує фінансовою, соціальною підтримкою та активно сприяє інтеграції українців. Проте,  в країні дуже гостро стоїть питання розміщення. Тому враховуйте, що після прибуття в Ірландію можна тимчасово залишатись без житла.         

Де отримати допомогу в Ірландії?

Копіювати посилання

Українці можуть отримати допомогу безпосередньо в аеропорту прибуття Дублін. Також центри з надання допомоги переміщеним особам з України розташовані у трьох містах країни:

• Корк – Центр PSC та PPSN міста Корк, Департамент соціального захисту, Ганновер-стріт, Корк, T12 PX62 (Cork City PSC and PPSN Centre, Department of Social Protection, Hanover Street, Cork, T12 PX62).

• Дублін – будівля гільдії, Корк-стріт, Дублін 8, D08 XH90 (Guild Building, Cork Street, Dublin 8, D08 XH90).

• Лімерік – 2-й поверх, Riverstone House, 23-27 Henry Street, Limerick City, V94 R7YE (2nd Floor, Riverstone House, 23-27 Henry Street, Limerick City, V94 R7YE).

За допомогою щодо отримання соціальних виплат та з питаннями оформлення документів звертайтесь до центрів надання адміністративних послуг Іntreo.

Тимчасовий захист

Копіювати посилання

Дозвіл видається в аеропортах Дублін чи Лімерик. Представник міграційної служби під час паспортного контролю поставить кілька запитань та надасть Вам лист-дозвіл, також відомий, як «жовтий лист», згідно з яким Ви отримаєте право жити в Ірландії протягом 1 року з можливістю продовжити дію статусу.

Якщо Ви прибуваєте в інший аеропорт або на поромі, то Вам необхідно звернутись в місцеву соціальну службу Іntreo

Оформлення номера Ірландських персональних державних послуг (PPS)

Для того, щоб українцю отримати доступ до медицини, ринку праці та освіти необхідно мати номер PPS, який видає Департамент соціального захисту. Отримати його можна безпосередньо в центрі надання допомоги українцям в аеропорту або у місцевому центрі Іntreo.

PPSN – це унікальний ідентифікаційний номер, який містить 7 цифр та дві або три літери наприкінці. Оформити його необхідно кожному дорослому та дитині. Заявка на отримання номера подається особисто. З собою необхідно мати: український паспорт, національне посвідчення особи (ID-картку) чи інший документ, що підтвердить Ваше громадянство.

Після оформлення PPS номера на Вашу пошту надішлють пластикову карту PSC (Public Services Card) на якій буде прописаний Ваш PPSN та фото. Вона знадобиться Вам для реєстрації у державних структурах Ірландії та для ідентифікації і підтвердження PPS номера.

 

  

 

Кількість доступного житла в Ірландії зараз дуже обмежена, тому Вам необхідно буде зупинитись там, де на час Вашого приїзду буде доступне житло. Вас можуть розмістити у готельному номері або у школах та великих спортивних залах, з перспективою поступового переселення до звільнених кімнат.

Ціни на оренду житла в країні досить високі. Приватна кімната у спільній квартирі буде коштувати близько 950€ на місяць, будинок у невеликому місті 1500€, а у столиці близько 2500€ на місяць. Також додатково варто розраховувати сплачувати комунальні послуги – від 100€ на місяць.

Фінансова допомога

Копіювати посилання

Після оформлення PPSN Ви можете розраховувати на соціальні виплати. Максимальна сума допомоги становить 208€ на тиждень на одного дорослого. Гроші будуть надходити щотижня на Ваше місцеве поштове відділення або на банківський рахунок.  Допомога на дитину становить 140€ на місяць на кожну дитину. Заявка подається автоматично під час отримання номера PPS.

Медичні послуги

Копіювати посилання

Доступ до медицини, забезпечення необхідними лікарськими засобами, у тому числі відвідування лікарів загальної практики надається одразу після отримання PPSN. Всі послуги безкоштовні для українців, які оформили статус тимчасового захисту. Якщо Ви захворіли та потребуєте медичної консультації, Вам необхідно звернутись до сімейного лікаря . Перед візитом зазвичай потрібно записатись на прийом.  Якщо у вас немає медичної картки, вартість прийому становить від 50 до 60€.У надзвичайній ситуації – зателефонуйте за номером 999 або 112 і викличте швидку допомогу.

Оформлення тимчасового захисту в Ірландії надає Вам право одразу працювати без необхідності оформлення додаткового дозволу на роботу. Ви отримаєте доступ до ринку праці на рівні громадян ЄС.Шукати роботу можна через Іntreo – місцеву соціальну службу, тут можна знайти роботу відповідно до Вашого досвіду або отримати доступ до кваліфікаційних курсів. Найбільше Ірландія потребує будівельників та програмістів. Звичайно знання англійської мови полегшить пошук роботи. У Ірландії діє мінімальна годинна ставка для працівників на рівні 10,5€ за годину.

Українські діти мають можливість безперешкодного навчатись в ірландських школах з дати прибуття у країну.Навчання у школах безкоштовне. Крім того, школи надають безкоштовні підручники та форму. Дітей віддають на навчання у віці 4-5 роки.Дитячі садочки в Ірландії приватні та платні, година навчання коштує близько 12€. Однак можна подати заявку на державну програму ЕССЕ, яка компенсує садочку три години навчання дитини на день.