Умови для українців в Іспанії

Умови в'їзду, права, соціальна та фінансова допомога українцям в Іспанії далі.

Тимчасовий захист

Копіювати посилання

Українці в Іспанії можуть оформити тимчасовий захист, він дозволяє біженцям проживати, працювати або навчатися в Іспанії протягом одного року, з автоматичним подовженням терміну до 3-х років. 

Оформити документи можна у Центрах приймання, допомоги та координування (CREADE), які розташовані у Мадриді, Барселоні, Малазі та Аліканте або у відділках поліції. Прийом громадян проводиться за попереднім записом, контактний номер (+34) 91 047 44 44 (цілодобово, українською та іспанською мовами).Рішення стосовно оформлення статусу приймається протягом 24 годин. Подання запиту є безкоштовним.

Після отримання дозволу на проживання необхідно оформити ідентифікаційну картку іноземця (TIE) – підтвердження вашого дозволу на проживання для органів влади, банківських установ тощо.

Фінансова допомога

Копіювати посилання

Українці в Іспанії можуть отримати  400 євро для дорослого та 100 євро на дитину. Виплата надається протягом 6 місяців.Щоб оформити підтримку, потрібно зареєструватись на прийом до Служби соціального забезпечення (на сайті обирати розділ “Make an appointment for pensions and other benefits (INSS)”) або зателефонувати за номерами 915412530 / 901106570.

Уряд Іспанії забезпечує біженців з України житлом, заявку можна надати до одного з центрів допомоги біженцям з України або за номер гарячої лінії: +34 91 047 44 44.Найчастіше українців поселяють у готелях, хостелах чи гуртожитках, а також надають харчування. Проживати тут можна поки біженці не знайдуть роботу і не зможуть орендувати щось самостійно.

Знайти житло для довготривалої оренди можна на сайті. Ціни на житло залежать від розміру міста та розташування житла: у великих містах, як-от Барселона і Мадрид дорожче, у Валенсії ціни помірні. Менші міста, наприклад, Таррагона чи Аліканте, значно дешевші.

Українці, які оформили статус тимчасового захисту в Іспанії мають право на роботу. Однак робота в Іспанії передбачає знання мови та наявність певних навичок. Якщо вони відсутні, можна розраховувати на мінімальну зарплатню. Проте її вистачить, щоб забезпечити себе речами першої потреби.Знайти роботу допоможуть у Бюро зайнятості. Також українці отримують тут доступ до курсів вивчення іспанської мови, комп'ютерної грамотності або курсів зайнятості, які відповідають їхньому профілю.

Українські діти в Іспанії мають такі самі права на освіту, що й громадяни країни. Заявку для вступу в дошкільний заклад або школу можна подати в Бюро обслуговування та допомоги громадянам України.

Якщо Ви потребуєте невідкладної допомоги, телефонуйте за номером 112.Щоб отримати медичну допомогу, вам необхідно зареєструватися у медичному центрі. Для цього знадобиться паспорт та адреса проживання. Протягом дії тимчасової реєстрації вам буде призначено сімейного лікаря та педіатра для дітей.У випадку, коли ви провели реєстрацію та отримали NIE, вам необхідно офіційно оформити постійну медичну картку: зверніться до медичного центру із посвідченням про реєстрацію чи підтвердженням схвалення вашої заяви та зробіть запит на отримання документа. Карта на медобслуговування, отримана у будь-якому муніципалітеті, дійсна на всій території Іспанії.

Національна залізнична мережа Renfe надала безкоштовний проїзд Іспанією для жителів та гостей країни. Зокрема квитки на поїздки у потягах, що обслуговуються державними службами мережі Cercanías, Rodalies і Media Distance (еквівалентні поїздкам на малі та середні відстані) будуть безкоштовними  весь 2023 рік.