Умови для українців в Ізраїлі

Правила в'їзду, центри допомоги, житло та пошук роботи. Про умови для українців в Ізраїлі читацте тут. 

Правила в’їзду

Копіювати посилання

Ізраїль активно сприяє переїзду людей, які мають право на отримання громадянства країни згідно з Законом ДІ “Про повернення”. Повернутись може кожен єврей в не залежності від держави його проживання. Даній категорії громадян необхідно звернутись до консульської служби Ізраїлю і державного агентства “НАТІВ”, щоб отримати спеціальну візу. Громадяни, які не мають права на репатріацію сприймаються Ізраїлем лише як туристи. Наразі в державі також неможливо оформити статус біженця. Уряд Ізраїлю аргументує це тим, що українці прибувають до держави не з України, а через третю країну, тому не підпадають до категорії біженців.  

Однак деякі послаблення для українців все ж присутні. Українцям та особам, які їх запрошують більше не потрібно оформлювати попередній елекронний дозвіл від МВС Ізраїлю для в’їзду в країну.

Для подорожі Вам потрібен лише чинний закордонний паспорт, а також пакет документів, який підтвердить мету поїздки. Турист має надати зворотний квиток, підтвердження бронювання у готелі або придбання пакета туристичних послуг, гроші, яких вистачить на весь період Вашого перебування у країні. Українці, які їдуть в Ізраїль до друзів, родичів або на лікування мають надати іменне запрошення з персональними та контактними даними приймаючої сторони або лікарні, а також зворотний квиток і кошти. Однак остаточне рішення приймає виключно прикордонник. 

Всім українцям, які наразі перебувають в Ізраїлі без візи Уряд країни дозволив залишатись впродовж трьох місяців з можливістю подовження терміну, якщо ситуація в Україні не стабілізується. Наразі візи автоматично подовженні до 30.10.2022, подальші оновлення публікуються на сайті Посольства України в Державі Ізраїль.

Центри допомоги

Копіювати посилання

Для людей, які мають право на набуття громадянства Ізраїлю, відповідно до Закону ДІ «Про повернення» діє програма підтримки «Кошик абсорбції», в рамках якої передбачена фінансова допомога, а також соціальна підтримка та інші види пільг: навчання івриту (мовні курси), допомога з  житлом, допомога у працевлаштуванні, допомога підприємцям у відкритті  бізнесу, субсидію на навчання у вищому навчальному закладі. 

Якщо ви приїхали до родичів чи друзів, то також можете розраховувати на допомогу. Її надають декілька центрів: 

• Центр надання допомоги при Міністерстві соціального забезпечення Ізраїлю – продуктовий набір, продуктова карта, гуманітарна допомога тощо. 

• від платформи RAZOM Israel helps Ukraine, яку підтримує Посольство. В рамках програми вирішуються питання тимчасового розміщення, гуманітарна допомога – продукти харчування чи медикаменти, юридичні консультації та інші види підтримки. Якщо Вам потрібна допомога – відвідайте сайт, заповніть форму, вкажіть чого Ви потребуєте і з Вами зв’яжеться волонтер для вирішення питань.

Медичні послуги

Копіювати посилання

Для людей, які мають право на набуття громадянства Ізраїлю, відповідно до Закону ДІ «Про повернення» передбачений рік безкоштовного медичного страхування в Ізраїлі. 

Решта біженців з України може розраховувати на безкоштовні медичні послуги від Міністерства соціального забезпечення, якщо ви приїхали після 24 лютого. 

Також Міністерство активно підтримує українців з обмеженими можливостями, людей похилого віку, дітей та тих, хто потрапив у скрутне становище і всіх кому загрожує небезпека.

Де шукати роботу?

Копіювати посилання

Дозвіл на роботу мають всі українці, які перебували в Ізраїлі до 24.02.2022, а також прибули після початку війни. Для працевлаштування необхідно лише мати паспорт громадянина України. Також радимо підписувати з роботодавцем трудовий контракт. 

Також, шукати роботу можна на сайтах: jobs-israel.com, careerjet.com

Ізраїльське законодавство передбачає, що всі діти мають право відвідувати школу, незалежно від їхнього правового чи міграційного статусу. Зарахування та влаштування дітей до шкіл здійснюється через місцеві муніципалітети у місті, де ви проживаєте.