Умови перебуання в Швейцарії

Перебування, розміщення та отримання статусу біженців.

Копіювати посилання

 Громадяни України мають право знаходитися на території Швейцарії без візи не більше 90 днів. Для безвізового в’їзду вони мають мати біометричний паспорт або будь-який документ, що підтверджує громадянство України.

Для середньо- та довгострокового перебування в Швейцарії та для отримання послуг державної підтримки важливо подати заявку на отримання статусу захисту S. 

Біженці з України, яких прихистили приватні особи в місті Цюрих, також повинні подати заяву на отримання статусу захисту S до Федерального центру надання притулку. Вони можуть і надалі проживати у приватних осіб.

Біженці, яких прихистили приватні особи і які потребують підтримки, можуть звернутися до фахової організації AOZ у прийомному центрі кантону . Команда центру працює з понеділка по п'ятницю з 9 до 11:30 та з 13:30 до 16:30.  Для звернення:

Особи мають бути зареєстрованими для отримання статусу захисту S: у Федеральному центрі надання притулку на Дутвайлерштрасе або онлайн на веб-сайті Державного секретаріату з питань міграції (SEM)

Особи, які залишили місце проживання за кордоном і переїхали до Швейцарії – навіть, якщо тільки на час конфлікту у своїй країні – повинні протягом трьох місяців після прибуття до Швейцарії оформити обов’язкове медичне страхування та страхування від нещасних випадків. Біженці автоматично отримують медичне страхування, коли вони подають заяву на отримання статусу S.

Особи, які втікають з України, які не реєструються для отримання статусу захисту S, не підлягають обов’язковому медичному страхуванню протягом перших трьох місяців перебування. Однак ви можете застрахуватися приватно, наприклад, за допомогою туристичної страховки Швейцарія змінює систему розміщення біженців з України – тепер вони не зможуть самостійно обирати, де їм жити у країні.

Розміщеня по кантомам.

Копіювати посилання

Державний секретаріат з міграції (SEM), підрозділ Міністерства юстиції та поліції) заявив, що мета полягає у розміщенні зареєстрованих українських біженців з урахуванням можливостей регіонів (кантонів) на основі принципу пропорційності.

Як пояснює видання, зазвичай федеральний центр спочатку розміщує біженців у федеральних Центрах прийому та розміщення мігрантів, а потім розподіляє їх за кантонами.

Проте у ситуації нинішнього форс-мажору така система зазнає підвищеного навантаження, а по суті – перестала працювати.

 труднощі в області організації розподілу кількості біженців, що збільшується, відчувають насамперед Цюріх, Базель і Берн, а також кантон Тичино.

Біженці вважають за краще селитися, що зрозуміло, у найпопулярніших і найрозвиненіших регіонах. Тепер із цією практикою буде покінчено. Але наголошуємо чнашим шановним слухачам, що ми говоримо про чудову країну Швейцарію, яка складається з франкомовних , італомовних, німецькомовних кантонів. І всі вони радо приймають наших співгромадян. Відносно роботи . Для громадян, що мають статус S, можуть шукати роботу одразу. Ясна справа, що знайти по професії Вашій з першого разу можливо не вдасться. Але роботодавці налоштовані дуже гречно і просять надсилати своє резюме і бажання працювати в тій чи іншій сфері. На даний момент кількість працевлаштованих невелика, але всі бажають лише одного: знайти собі справжнє занятя в чудовій Швейцарії!