Uniting for Ukraine - програма для українців у США

США підтримують Україну з початком повномасштабного вторгнення. І як інші країни запровадили спрощену систему в’їзду для українців, які рятуються від війни.

Uniting for Ukraine (U4U) або ж "Єднання заради України" – програма для українців, запроваджена президентом США Джо Байденом. Програма розрахована на прийом 100 000 біженців. Дозволяє українцям отримати право на в’їзд та проживання в Америці у термін до 2-х років.

Хто може отримати притулок в США?

Копіювати посилання
  • якщо ви проживали в Україні станом на 11 лютого 2022 року та покинули країну, через війну
  • маєте дійсний український закордонний паспорт

  • маєте  спонсора у США, який гарантує Вам проживання та фінансову підтримку при переїзді, це не обов’язково має бути родич. Знайти спонсора можна на спеціальній платформі - https://ukraine.welcome.us/connect

  • пройти повний курс вакцинації від Covid-19, поліомієліту та кору.

  • пройти перевірки: біометричну, біографічну та перевірку безпеки

Також можна оформити візу за стандартною процедурою. Проте, через велику кількість заявок, приорітет надають людям, які їдуть до найближчих родичів. Відсоток схвалення вищий ніж торік.

 Подати заявку за програмою "Єднання заради України"  та оформити візу можна у Посольствах США в країнах Європи – Польща, Австрія, Німеччина, Румунія, Італія Болгарія.

Соціальна допомога

Копіювати посилання

Управління по розміщенню біженців у США гарантує соціальну підтримку українцям: допомога з працевлаштуванням, курси англійської мови, оформлення імміграційних документів, допомога від федеральної програми Matching Grant. Перелік послуг може відрізнятись в залежності від регіону проживання. Щоб отримати допомогу необхідно звернутись до найближчого управління по розміщенню біженців. 

 

Фінансова допомога

Копіювати посилання

У США для біженців передбачена фінансова підтримка. Однак розмір і тривалість виплат розраховується індивідуально та залежатиме від віку, складу сім’ї та місця проживання. 

Види фінансової підтримки: 

• фінансова допомога біженцям;

• тимчасова допомога для малозабезпечених сімей;

• допомога для людей похилого віку та людей з обмеженими можливостями.

Заявку на оформлення фінансової допомоги необхідно подати до місцевого відділу охорони здоров’я та соціального забезпечення.

Допомога із харчуванням

Копіювати посилання

Додаткова програма SNAP – підтримка малозабезпечених людей харчовими продуктами. Заявник отримує картку, якою може розраховуватись у магазинах за продукти. Управління охорони здоров’я та соціального забезпечення буде щомісяця надсилати Вам гроші на цю картку, розмір виплат залежатиме від регіону проживання та складу сім’ї. У середньому сума становить 250$ на особу на місяць. Заявка на продуктову допомогу подається разом з оформленням фінансової підтримки.

Медичні послуги

Копіювати посилання

Українці, які прибули до США за програмою "Єднання заради України" мають право оформити медичне страхування за державною програмою Medicaid. Страхування надасть Вам можливість відвідувати лікарів безкоштовно. Заявку можна подати через управління Medicaid у регіоні, де Ви проживаєте. 

Крім того, будь-яка людина, незалежно від наявності страхування має право звернутись за допомогою до державної лікарні, однак це не є безкоштовним, наприклад звичайний прийом лікаря може обійтись Вам у 150$.

За умовами програми "Єднання заради України" при переїзді на перший час житлом Вас має забезпечити спонсор, однак треба бути готовим через деякий час винаймати житло самостійно. Для того, щоб винайти житло у США необхідно довести, що Ви можете оплачувати довгострокову оренду. І також, треба сподобатися господарю помешкання. У США права орендаторів захищені, тому виселити людину з квартиру процес довгий та дорогий. Зважаючи на це орендодавці досить прискіпливо обирають нових мешканців для свого житла. Інколи Вас навіть можуть попросити сплатити суму оренди за 6 місяців вперед. Шукати житло краще в Інтернеті, найпопулярнішими сайтами є: Airbnb, Craigslist та ForRent. 

Ціни на квартири різні, у невеликому місті вартість місячної оренди однокімнатної квартири становитиме близько 900$, натомість у Сан-Франциско сягатиме близько 3500$. Вартість комунальних послуг також варіюється від 100 до 350$.

Головною перевагою переїзду за програмою допомоги українцям є можливість оформлення дозволу на роботу. Він не надається автоматично разом з правом на в’їзд, дозвіл необхідно оформити окремо. Заповнити заявку нескладно, однак вартість оформлення документа складає 410$ та термін очікування сягає від 6 до 10 місяців. Отримати допомогу у пошуку роботи можна в Управлінні з розміщення біженців або через місцевий центр зайнятості.

Родини з дітьми мають право претендувати на фінансову допомогу для оплати догляду за дитиною, поки батьки на роботі. 

Також в рамках програми Head Start передбачена підтримка матерів на  ранній розвиток дитини – підготовка до школи, відвідування соціального працівника.  

Школи у США бувають двох типів: державні та приватні. Право відвідувати державну школу мають усі діти, незалежно від соціального статусу. Однак у зв’язку з великою кількістю заявок у деяких школах можна зіткнутись з листом очікування. Навчання у приватних школах можливе при підтримці благодійних фондів та організацій.